Podkast Fra straff til hjelp?

I denne podkasten diskuteres sentrale aspekter ved norsk rushistorie de siste 50 årene.

Regjeringen har foreslått å fjerne straff for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, 53 år etter at det først ble innført.

Vi i BIO-prosjektet jobber med norsk rushistorie. Gjennom denne podkasten ønsker vi å tilføre dagens polariserte debatt historisk dybde ved å dele med dere noen sentrale aspekter ved norsk rushistorie de siste 50 årene. I denne podkasten diskuterer vi forholdet mellom straff og hjelp i denne perioden.

Episoder

 • Skjermdump Fra straff til hjelp? Spotify Episode 8: De viktigste endringene på rusfeltet, hva har vi lært? (podkast) 3. juni 2021

  I siste episode av Fra straff til hjelp? oppsummerer vi hva vi har lært fra podkasten, om hvordan behandlingstilbudet har endret seg, hva rusreformen i 2004 innebar, og hvordan holdninger til rusavhengige har endret seg gjennom tidene.

 • Bildet kan inneholde: bord, smil, skjorte, møbler, skrivebord. Episode 7: Arild Knutsen (podkast)
  19. mai 2021

  «Fra straff til hjelp?» har besøk av mangeårig aktivist, debattant og brukerstemme Arild Knutsen. I samtale med BIO-prosjektets Anne Kveim Lie får du blant annet høre om hans vei inn i narkotikapolitikken, hva som inspirerte ham, og hvordan han jobbet politisk for å oppnå en mer human tilnærming til de mest utsatte.

 • Bildet kan inneholde: bord, smil, skjorte, møbler, skrivebord. Episode 6: Rus og straff (podkast)
  12. mai 2021

  Dagens episode handler om rus og straff. BIO-prosjektets Anne Kveim Lie og Isa Dussauge er i studio med Terje Jensen, mangeårig leder og ansatt i Wayback - Livet etter soning.

 • Profilbilde Dussage (t.v.) i kollasj med et privat bilde av ekteparet Olsen og Bjørnstad. Episode 5: Hjelp fra et brukerperspektiv (podkast)
  6. mai 2021

  Dagens episode handler om hjelp fra et brukerperspektiv. Med oss i studio er ekteparet Ida Olsen og Ronny Bjørnestad fra proLAR Nett. Vi snakker om hvilke former hjelpen kan ta, og hvordan hjelpeapparatet har utviklet seg fra 90-tallet til i dag.

 • Bildet kan inneholde: bord, smil, skjorte, møbler, skrivebord. Episode 4: Skadereduksjon (podkast)
  28. apr. 2021

  I denne episoden snakker vi ulike tilnærminger til hjelp. I studio er BIO-forsker Isa Dussauge i samtale med Gabrielle Welle-Strand og Martin Blindheim. Vi tar et dypdykk i historien om hjelpetiltak: Hva har drevet frem skadereduksjon, og hvilket motstand har det møtt underveis?

 • Bildet kan inneholde: briller, briller, panne, smil, nese. Episode 3: "Visjonen om et narkotikafritt samfunn" (podkast)
  21. apr. 2021

  "Fra straff til hjelp?" har besøk av rusforsker og sosiolog Willy Pedersen i studio. Willy Pedersen var sekretær for den andre stortingsmeldingen som kom i 1985, og som lanserte visjonen om et narkotikafritt samfunn.

 • img_1556 Episode 2: Nye behandlingsformer (podkast)
  15. apr. 2021

  Denne episoden handler om behandling av rusavhengige fra starten av 60-tallet og utover, og dagens gjest er Helge Waal, som har vært sentral i norsk rusmiddelforskning- og behandling i en mannsalder.

 • Bildet kan inneholde: bord, smil, skjorte, møbler, skrivebord. Episode 1: Da «ungdomsnarkomanien» kom til Norge (podkast)
  8. apr. 2021

  Dagens debatt om forslaget til rusreform har vært preget av hvordan man skal forholde seg til de unge. Slik var det også da de langhårede hippiene for første gang samlet seg i Slottsparken og vakte bestyrtelse og redsel blant foreldregenerasjonen.

Om podkasten Fra straff til hjelp?

Serien: Podcasten utkommer i åtte deler, og det legges ut en episode i uken. 

Kontaktperson: Anne Sigrid Stokke og Ingvild Haraldsen

Teknisk ansvarlig: Anne Sigrid Stokke og Ingvild Haraldsen

Abonner på podkasten Fra straff til hjelp?

Bildet kan inneholde: rektangel, skrift, visningsenhet, sirkel, elektrisk blå.