Episode 7: Arild Knutsen (podkast)

«Fra straff til hjelp?» har besøk av mangeårig aktivist, debattant og brukerstemme Arild Knutsen. I samtale med BIO-prosjektets Anne Kveim Lie får du blant annet høre om hans vei inn i narkotikapolitikken, hva som inspirerte ham, og hvordan han jobbet politisk for å oppnå en mer human tilnærming til de mest utsatte. 

Bildet kan inneholde: bord, smil, skjorte, møbler, skrivebord.

Du hadde rett, og jeg hadde feil, sa Høie da han lanserte regjeringens forslag til ny rusreform i februar, med Arild Knutsen som tilhører på første rad. Kontrasten er stor til den demonstrative hoderysting han ble utsatt for da han startet sin politiske karriere. 

Med egen erfaring som rusavhengig i bagasjen, startet Arild Knutsen sin politiske skolering i Human-Etisk Forbund på 90-tallet. I deres lokaler trykket han de første eksemplarene av gatemagasinet =Oslo i 2004. Inspirert av den danske Brugerforeningen og Ninni Stoltenberg startet han Foreningen for en Human Narkotikapolitikk i 2006. Det var den første brukerorganisasjonen på rusfeltet som tillot aktive brukere som medlemmer, og helt fra starten stod skadereduksjon sentralt. Ved siden av å være narkotikapolitisk aktive, med heroinassistert behandling og legalisering av alle rusmidler som viktige kampsaker, startet FHN tidlig med utdeling av brukerutstyr. FHN ble tidlig stemplet som «idiotliberale». Debatten var preget av sterke moralske føringer, og det var vanskelig å fremme andre tilnærminger til narkotikapolitikken uten å bli stemplet av meningsmotstanderne.

Et viktig prinsipp var at de mest stigmatiserte gruppene skulle ha en stemme. I 2008, på en tid da den ruspolitiske  klimaet strammet seg til, organiserte FHN aksjonen «ute av syne, ute av sinn» i 2008. Arild Knutsen marsjerte fra Plata til Stortinget i spissen for et tjuetalls slitne rusmiddelavhengige, og ble møtt av Siv Jensen, som slapp dem inn. I etterkant av aksjonen ble heroinassistert behandling vurdert, og daværende helseminister Bjarne Håkon Hansen gikk fra kallenavnet «pølse-Hansen» til «heroin-Hansen».

Dette og mye mer vil du høre i denne episoden av "Fra straff til hjelp?"

Les mer

Abonner på podkasten Fra straff til hjelp?

Bildet kan inneholde: rektangel, skrift, visningsenhet, sirkel, elektrisk blå.

 

Publisert 19. mai 2021 06:25 - Sist endret 20. mai 2021 15:11