English version of this page

NewTools

Om prosjektet

NewTools er et prosjekt som skal gjøre det lettere for forbrukere å velge sunn og bærekraftig mat. NewTools skal samarbeide med norske matprodusenter og andre aktører med å utvikle to nye skåringssystemer: ett som gir skår for ernæringskvalitet og ett som gir skår for klima- og miljøbelastningen for hver enkelt matvare. Prosjektet vil ta utgangspunkt i eksisterende merkeordninger for mat og videreutvikle disse.

Bakgrunn

Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn mat er en sentral del av FNs bærekraftsmål, og en forutsetning for god folkehelse. Matsystemene regnes som viktige drivere for klima- og miljøutfordringene, som ekstremvær, eutrofiering, avskoging, jordforringelse, bruk av fossile drivstoff og redusert biodiversitet.

Produksjon og konsum av mat har stort miljøavtrykk, og NewTools er et viktig prosjekt som skal bidra til mer bærekraftig matproduksjon og forbruk. NewTools skal utvikle måter å merke mat slik at forbrukere og produsenter blir mer bevisste på både den ernæringsmessige kvaliteten og hva klima- og miljøbelastningen av maten er.

Finansiering

NewTools er et prosjekt finansiert av Forskningsrådets ordning «Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv».

Samarbeid

Folkehelseinstituttet (FHI) leder NewTools og har med seg flere forskningsinstitusjoner, representanter for hele verdikjeden fra jord og fjord til bord (matprodusenter og distributører), direktorater og tilsyn, dialogpartnere fra matvarekjedene og frivillige organisasjoner m. fl.

UiO (Lene Frost Andersen) deltar i arbeidspakke 2 og 3.

Varighet

Prosjektet startet 1.12.2021 og varer i fire år.

Publisert 19. des. 2022 12:39 - Sist endret 27. des. 2022 10:25