English version of this page

Epilepsi

ERGO – Epilepsy Research Group of Oslo - er forskningsgruppen for epilepsi i Nevrologisk avdeling.

    Gruppen inkluderer Forskningsgruppe for Translasjonell Epilepsiforskning.

    ERGO fokuserer på:

    • Studier av grunnleggende mekanismer for utvikling av epilepsi (epileptogenese), inkludert translasjonsforskning på tinninglapps-epilepsi
    • Langtidsbivirkninger av antianfallsmedisiner og kjønnsrelaterte aspekter ved epilepsi
    • Plutselig uventet død ved epilepsi (SUDEP)/epilepsi og kardiologi
    • Status epilepticus, basalt og klinisk
    • Epilepsi etter hodeskader (posttraumatisk epilepsi)

    I tillegg har gruppen nylig blitt involvert i et prosjekt om prehospital håndtering av anfall og status epilepticus, i samarbeid med prehospitale tjenester OUS-Ullevål og Norsk Luftambulanse. Prosjektet er i en oppbyggingsfase.

    Gruppen er også, i noen grad, involvert i prosjekter knyttet til dyp hjernestimulering ved epilepsi, ketogen diett, epilepsi og kognitiv svikt, og i et prosjekt knyttet til innføring av digitale samarbeidsformer mellom pasienter og helsepersonell.  

    Enkeltforskere er dessuten også involvert i andre studier med egne samarbeidspartnere fra inn og utland.

    ERGO har sin base på Rikshospitalet og har vært aktiv i rundt 25 år.

    Kort beskrivelse av fokusområdene

    Epilepsi i tinningen - Temporallappsepilepsi (TLE)

    Her studerer vi de grunnleggende mekanismene for hvordan epilepsi oppstår og utvikler seg. Forskningsgruppeleder Kjell Heuser i Gruppe for translasjonell epilepsiforskning leder arbeidet som en sentral del av ERGOs samlede epilepsiforskningsaktivitet. Det blir utført både basale og kliniske prosjekter.

    Hovedprosjektet er å studere hvilken rolle hjernens gliaceller har for utvikling og forverring av epilepsi (epileptogenese). Til dette brukes først og fremst en dyremodell (mus) der vi kan følge sykdomsutviklingen over tid med ulike basale nevrofysiologiske teknikker.   

    Vi ser også på mulige epigenetiske forandringer som skjer under epileptogenesen. Dette gjøres ved hjelp av basale og translasjonelle studier i epilepsimodeller. Gruppen har bygget opp en egen eksperimentell modell for dette og samarbeider med flere grupper internasjonalt.

    Klinisk studerer gruppen den kliniske, radiologiske (MRI) og nevropsykologiske utviklingen av TLE i en større pasientstudie over tid.

    Langtidsbivirkninger av antiepileptika inklusive «Gender issues»

    Prosjektledere her er Sigrid Svalheim og Erik Taubøll.

    «Gender issues», eller kjønnsspesifikke forhold ved epilepsi, har vært et viktig forskningsfelt for gruppen gjennom mange år, med flere doktorgrader. Hovedfokus nå er å studere langtidsbivirkninger av antianfallsmidler på immunologi, hormoner, hematologi og beinhelse.

    I tillegg studeres effekter av ulike antianfallsmidler på en rekke inflammasjonsparametre. Dette prosjektet har kontaktflate opp mot epileptogenese-studiene i prosjektet over.

    Epilepsi og kardiologi/SUDEP

    SUDEP-gruppen (sudden unexpected death in epilepsy patients) ledes av Dag Aurlien, overlege ved Nevrologisk avdeling, Universitetssykehuset i Stavanger, i samarbeid med ERGO og professor Erik Taubøll.

    Fokus her er å se i hvilken grad kjente kanalopatier som gir opphav til spesifikke hjerterytmeforstyrrelser, også kan gi opphav til en cerebral funksjonsforstyrrelse, inkludert epilepsi.

    Videre studerer vi hvorvidt pasienter med ulike former for genetisk epilepsi kan ha hjerterytmeforstyrrelser, samt effekten av det å ha hatt langvarig epilepsi på hjertefunksjon.

    Status epilepticus

    OUS har et stort antall pasienter som har vært innlagt med status epilepticus over årene. Dette er den farligste og mest fryktede anfallsform, med en dødelighet også her i Norge og på OUS, på rundt 10%.

    Det gjennomføres nå i første omgang kvalitetsstudier basert på internt materiale for å kartlegge behandling og utkomme klinisk. Dette inkluderer også arbeider innen EEG tolkning, der EEG tatt innkomst brukes som tidlig prediktor for status epilepticus.

    Dernest arbeider vi med å finne prediktorer for utkomme ved status og for de ulike former for status. Vi vil også studere nærmere pasienter med superrefrakær status.

    I arbeidet med status epilepticus er det også innledet et samarbeid med kolleger i Odense, Danmark for å studere langtidsoverlevelse også etter utskriving.

    Gruppen har tatt initiativ til etablering av nasjonalt nettverk for status epilepticus.

    Posttraumatisk epilepsi - epilepsi etter hodeskader

    Dette er et nytt forskningsfelt for gruppen og et samarbeidsprosjekt internt mellom nevrokirurgisk avdeling, OUS-Ullevål og epilepsiforskningsgruppen ERGO.

    Vi studerer dels faktorer av betydning for tidlige anfall, dvs. anfall som oppstår innen første uke etter en hodeskade. Dels ser vi på faktorer av betydning for senere utvikling av epilepsi i en større prospektiv studie.

    I den prospektive delen deltar vi også i en internasjonal multisenterstudie med samarbeidspartnere i USA, Italia og Tsjekkia.

    Langsiktige mål

    Gruppen vil i økende grad spisse sin forskning mot disse fem hovedprosjektene. I tillegg er et mulig, større forskningsområde knyttet til prehospital håndtering av anfall og status epilepticus under etablering.

    Vi ønsker en videre oppbygging av basal og translasjonell forskning, knyttet til dyremodellen med intrakortikal kainat-injeksjon, som gjør det mulig å studere mekanismer av betydning for epileptogenese, og hvordan disse kan påvirkes av ulike medikamenter og intervensjoner. Modellen er svært anvendelig og kan brukes av flere grupper ved UiO/OUS.

    Det internasjonale samarbeidet vil styrkes gradvis, både innen translasjonsforskningen, men også innen flere kliniske studier, slik som posttraumatisk epilepsi og status epilepticus.

    Samarbeid

    Gruppen har omfattende forskningssamarbeid med en rekke grupper, både nasjonalt og internasjonalt;

    Nasjonalt

    • Førsteamanuensis Rune Engers gruppe, UiO - Lettensenteret
    • Forsker Kaja K Selmers gruppe ved Avdeling for medisinsk genetikk, OUS og UiO
    • Sykehuset Østfold; Forskningsenheten og Nevrologisk avdeling
    • Forsker Thor Uelands gruppe, Inflammasjonsmarkører for hjertekar- og metabolske sykdommer, Institutt for indremedisinsk forskning, UiO
    • Førsteamanuensis Kristina H Haugaas gruppe ved Kardiologisk avdeling, OUS og UiO
    • Prosjektleder for Epilepsi og kardiologi Dag Aurlien, Universitetssykehuset i Stavanger, SUS
    • Norges veterinærhøgskole, NMBU; forskningsgruppene til professorene Mona Aleksandersen og Erik Ropstad
    • Tverrfaglig samarbeid internt ved OUS med bl.a. Immunologisk/Infeksjons-medisinsk avdeling, Intervensjonssenteret, Nevroradiologisk seksjon, Endokrinologisk seksjon, Kvinneklinikken og det nevropsykologiske miljøet på Gaustad og SSE
    • Prehospitale tjenester OUS-Ullevål og Norsk Luftambulanse gjennom prosjektleder Maren Ranhoff Hov
    • Spesialsykehuset for epilepsi, SSE, OUS

    Internasjonalt

    • International League Against Epilepsy (ILAE) Consortium on Complex Epilepsies
    • Professor Christian Steinhäuser og hans gruppe ved Institute of Cellular Neurosciences, Medical Faculty, Universitetet i Bonn, Tyskland
    • Professor Gerhard Luef, Universitetet i Innsbruck, Østerrike
    • Cure - post-traumatic epilepsy initiative, multinational collaboration, principal investigator prof. Pavel Klein, Washington DC, USA
    • Prof. Annamaria Vezzani, Laboratory of Experimental Neurology, Mario Negri Institute for Pharmacological research, Milano, Italia
    • Professor Christoph Beier og hans gruppe ved Odense universitetshospital, Syddansk universitet, Danmark
    Publisert 4. feb. 2014 14:28 - Sist endret 29. sep. 2022 08:11