Prosjekter

Her ser du gruppens viktigste prosjekter

  • Mental Intervention and Nicotinamide Riboside supplementation in Long COVID (MINIRICO)
    MINIRICO er en 2 x 2 faktoriell randomisert kontrollert behandlingsstudie der vi undersøker både et mentalt treningsprogram versus vanlig oppfølging og kosttilskuddet nikotinamid ribosid versus placebo for langtidsplager etter COVID-19 (ofte omtalt som «Long COVID»). Total skal 310 pasienter delta i studien. Datainnsamlingen planlegges ferdigstilt i 2025. MINIRICO rekrutterer fortsatt deltakere. 
  • Short-term Behavioral Intervention for Post-COVID-19 Condition (SIPCOV)
    SIPCOV er en pragmatisk randomisert kontrollert behandlingsstudie der vi tester ut et kort-tids, poliklinikkbasert rehabiliteringsprogram sammenliknet med vanlig oppfølging for pasienter med langtidsplanger etter COVID-19 (ofte omtalt som «Long COVID»). Totalt 310 pasienter deltar i prosjektet. 
  • Long-Term Effects of COVID-19 in Adolescents (LoTECA)
    LoTECA er en prospektiv observasjonsstudie med 12 måneders oppfølgingstid av langtidseffekten av COVID-19 hos ungdommer og unge voksne. Til sammen 517 deltakere gjennomgikk omfattende tester (symptomskåring, immunologiske markører, genuttrykk i blod, kognitive tester, funksjonelle bildeundersøkelser av hjernen). Prosjektet omfatter både prediksjonsanalyser og tverrsnittsanalyser av «Long COVID»-pasienter, COVID-pasienter som ikke utviklet langtidseffekter, og helt friske kontrollpersoner uten gjennomgått COVID-infeksjon. 
  • COVID-19 in hospitalised Norwegian children – risk factors, outcomes and immunology. 
    Dette er en observasjonsstudie av barn med COVID-19 innlagt på sykehus i Norge; prosjektet ledes fra Ahus og omfatter de fleste norske barneavdelinger. Data inkluderer en rekke kliniske variabler, biomarkører og svar på spørreskjema.
  • Chronic Fatigue Syndrome following acute Epstein-Barr virus infections in Adolescents (CEBA). 
    CEBA var en prospektiv observasjonsstudie av langtidseffekter (spesielt kronisk utmattelse) av Epstein Barr-virusinfeksjon (EBV) hos ungdommer. Totalt 270 deltaker ble inkludert og gjennomgikk omfattende symtomskåring, immunmarkør-analyser, kognitive tester, og nevroendokrine analyser. Prosjektet omfatter både prediksjonsanalyser og tverrsnittsanalyser av personer med post-infeksiøs utmattelsessyndrom, personer med normal tilfriskning etter EBV-infeksjon, og helt friske kontrollpersoner. 
  • Disease mechanisms in adolescent CFS/ME: an integrated, translational approach (NorCAPITAL). 
    NorCAPITAL var en kombinert observasjonsstudie og en randomisert kontrollert behandlingsstudie av klonidin versus placebo for ungdommer med kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME). I alt 120 pasienter ble inkludert. Behandlingssstudien ble gjennomført i regi av en annen institusjon; innenfor rammen av PAEDIA er det utført omfattende kartlegging av den kliniske fenotypen, analyser av autonom kardiovaskulær kontroll, analyser av genuttrykk i blod, nevroendocrione analyser og funksjonelle bildeundersøkelser av hjernen.  
  • Disease burden and economic impact of respiratory syncytial virus (RSV) in Norway. 
    Dette er en epidemiologisk register-basert studie som er utført i nært samarbeid med Folkehelseinstituttet, med målsetting om å kartlegge sykdomsbyrden og de økonomiske konsekvensene av RSV-infeksjon i Norge. 
  • Innovative Steroid Treatment to Reduce Asthma Development in Children After First-time Rhinovirus Induced Wheezing (INSTAR). 
    INSTAR er en multisenter randomisert kontrollert behandlingsstudie av legemiddelet deksametason versus placebo for astmaepisoder utløst av rhinovirus; studien ledes fra St. Olavs hospital i Trondheim. 
  • Antibiotics, Microbiology and Immunology in Children with Chronic wet Cough (AMIC). 
    INSTAR er en multisenter randomisert kontrollert behandlingsstudie av legemiddelet amoxicillin versus placebo for kronisk våt hoste; studien ledes fra Stavanger Universitetssykehus.
  • Music Therapy in Hospital-at-home with children in palliative treatment. 
    Dette er en utforskende behandlingsstudie av persontilpasset musikkterapi for barn som mottar palliativ behandling på hjemmesykehus. 
  • Health literacy for young individuals: Its value for empowerment and successful transition (HI-FIVE). 
    HI-FIVE er et kvalitativt aksjonsforskningsprosjekt som retter seg mot transisjonsprogrammet (overføring av ungdomspasienter med kroniske sykdommer fra omsorg på Barne- og ungdomsklinikken til omsorg ved en voksenavdeling).
  • Quality of neonatal cardiopulmonary resuscitation (INSPIRE-D). 
    INSPIRE-D er en observasjonsstudie av autentiske hjerte-lunge-redningsepisoder på nyfødtavdelingen; studien baserer seg på analyse av videoopptak. 
  • Inflammatory bowel disease in children and adolescents (IBSEN-3). 
    Dette er den pediatriske delen av det store IBSEN-3 prosjektet, som ledes av Gastroenterologisk avdeling og som omfatter både observasjonelle og translasjonelle studier av inflammatoriske tarmsykdommer. 
  • Epigenetic modifications of key genes in placenta, fetal growth and diabetes risk. 
    Dette prosjektet er en del av «STORK Grorudalen», som er et omfattende forskningsprogram rettet mot risikofaktorer for ikke-smittsomme sykdommer i en populasjonsbasert multi-etnisk kohort; programmet er leder av Institutt for Helse og Samfunn ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. 
  • Predictive value of cardiac markers in children with heart murmurs (CAMUS). 
    CAMUS er en observasjonsstudie av 500 barn med spontant oppdaget bilyd på hjertet ved undersøkelse hos fastlegen eller på helsestasjon, samt 125 barn med kjent medfødt hjertefeil som trenger kirurgisk eller kateterbasert behandling. Den overordnede målsettingen er å finne enkle markører for medfødt hjertefeil hos barn med bilyd, slik at man unngår omfattende utredning av en rekke friske barn der bilyden utelukkende er uttrykk for en normalvariasjon. Undersøkelsene i prosjektet omfatter symptomskåring, analyse av hjertemarkører i blod, EKG, SaO2-måling, og omfattede ekkokardiografi. 
  • Challenging the paradigm of autism as primarily heritable: The impact of socio-demographic factors on autism-diagnosis in a clinical sample. 
    Dette er en epidemiologisk studie av barneautisme som gjør bruk av data både fra journaler og fra helseregistre. 
Publisert 7. des. 2023 12:12 - Sist endret 7. des. 2023 14:04