Internasjonalt klassifiseringssystem for rehabiliteringstjenester (ICSO-R)

Det har i de siste årene vært arbeidet med å utvikle et internasjonalt klassifiseringssystem for rehabiliteringstjenester (ICSO-R). I 2020 ble en oppdatert versjon publisert. Den er nå oversatt til norsk og vi ønsker kommentarer på oversettelsen. 

Arbeidet har vært gjennomført av the International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ISPRM) og drøftet i WHO-liason Committee ISPRM. Klassifisering retter seg mot tjeneste nivået (meso-nivå), og er derfor et viktig supplement til den internasjonale klassifikasjonen av funksjon, funksjonshemming og helse (ICF) som klassifiserer funksjonsutfordringene (mikro-nivået) som tjenestene (meso-nivået) retter seg mot. 

ICSO-R består av tjenesteyter og tjeneste leveranse dimensjonen med totalt 23 underkategorier. Klassifiseringssystemet er ikke ferdig utviklet med klare underkategorier, blant annet fordi organisering av rehabiliteringstjenester varierer mye mellom ulike land. Det er derfor viktig å prøve ut systemet før underkategorier videreutvikles.

For å kunne prøve ut klassifiseringen i Norge er første trinn å ha en god oversettelse. CHARM har derfor oversatt klassifiseringen fra engelsk til norsk og tilbake igjen til engelsk med påfølgende konsensus.  Det er viktig at oversettelsen ikke bryter med intensjonene og kategoriene i den engelske versjonen samtidig som begrepene også må være brukbare i norsk sammenheng.

Hvis dere har kommentarer til hvordan vi har oversatt begrepene  tar vi gjerne imot tilbakemeldinger.

Klikk på lenkene under for å 

-> se ISCO-R 2.0 (på engelsk)

-> se oversettelsen fra engelsk til norsk

-> skrive inn dine kommentarer
 

 

 

Publisert 10. mars 2022 13:37 - Sist endret 16. mars 2022 11:31