English version of this page

Oligodendrocyttgruppen

Vi studerer samspillet mellom oligodendrocytter og nevroner i den friske hjernen og deres rolle i celleskade og reparasjon ved sykdom.

Mikroskopifoto fra hjernebarken hos mus

Bilder fra hjernebarken hos mus av oligodendrocytter som uttrykker grønt fluorescerende protein (GFP). I bildet til høyre er myelinet merket i magenta.

Om gruppen

Hvit substans utgjør nesten 50% av menneskehjernen. Den består hovedsakelig av nervetråder dekket av myelin, en spesialisert membran dannet av oligodendrocytter. Myelinet er nødvendig for at nervesignalene skal bevege seg raskt. Dermed kan tap av myelin forårsake feil i nervesignaleringen.

Vår gruppe er interessert i de grunnleggende egenskapene til oligodendrocytter og hvordan disse cellene påvirkes under ulike sykdommer i hjernen slik som hjerneslag og demens. Vi studerer også hvordan melkesyre (laktat), som produseres når vi driver fysisk aktivitet, kan påvirke hjernens evne til å repareres. Vi bruker en kombinasjon av in vivo musemodeller, humane hjerneorganoider og organotypiske hjerneskiver fra mus. Våre metoder inkluderer live konfokal og multiphoton avbildning, RNA -sekvensering, immunhistokjemi og elektronmikroskopi.

Prosjekter

  • Hvordan virker fysisk aktivitet og laktat inn på hjernens evne til å komme seg etter en hjerneskade
  • Humane hjerneorganoider som modell for iskemisk hjerneskade
  • Oligodendrocytters metabolske egenskaper
  • Oksidativt stress i hjerneutvikling og ved angstlidelser
Hyggelig samling i klatreparken
Teambuilding i Oslo klatrepark 2020

 

Emneord: Hjernen og nervesystemet, Myelin, Energi, Metabolisme, Mitokondrier, Hvit substans, Laktat
Publisert 5. jan. 2022 10:18 - Sist endret 25. jan. 2022 14:17

Kontakt

Avd. for molekylærmedisin
Domus Medica
Gaustad
Sognsvannsveien 9
0372 Oslo