English version of this page

CO-CREATE Confronting obesity: Co-Creating policies with youth.

CO-CREATE var et femårig prosjekt finansiert av EU som  ble gjennomført i Norge, Nederland, Portugal, Polen og England.

Hovedformålet med studien var å involvere ungdommer i å utvikle forslag til politikk for å skape helsefremmende lokalsamfunn og dermed forebygge overvekt og fedme. Ungdommene ble involveret gjennom CO-CREATE grupper i hvert land og hadde en internasjonal stemme gjennom nettsiden "Healthy Voices" og CO-CREATE Youth Task Force.

I Norge ble det forsøkt etablert grupper i tre områder med ulik geografisk og sosio-demografisk profil, og som også representerte politiske enheter hvor en løsningsidé kunne tenkes gjennomført. På grunn av COVID-19 ble det etablert en gruppe i et landbruksområde utenfor Oslo og en digital gruppe basert på meldemmene i PRESS som var partner i CO-CREATE. 

Om prosjektet

Forskningsprosjektet ble utviklet som en respons på den økende forekomsten av overvekt blant ungdommer og hadde som mål å stoppe eller reversere denne utviklingen i Europa. Prosjektet skiller seg fra andre forskningsprosjekt ved at vi ønsket at ungdommene selv deltok aktivt i forskningen, derav navnet «CO-CREATE». Forskningsgruppen for samfunnsernæring var involvert i flere deler av prosjektet som ble ledet fra Folkehelseinstituttet, men på denne nettsiden fokuserer vi på CO-CREATE gruppene.

CO-CREATE gruppene

Hver av CO-CREATE gruppene skulle bestått av 15-20 medlemmer (ungdom fra 16-18 år) som representerte bredden av ungdom på hvert sted. Gruppene møttes annenhver uke i 2 timer, men gruppene kunne også avtale andre møteformer. Møtene ble koordinert av en forsker og en ungdom.

Ungdommene startet med å undersøke hvilke faktorer som kan påvirke utviklingen av overvekt og fedme i sitt lokalmiljø. På møtene fikk ungdommene opplæring i ulike verktøy (deltakende observasjon, intervju, bruk av bilder (Photovoice)) som de kunne bruke for å kartlegge dagens situasjon og til å undersøke tiltak som kan bidra til å skape et samfunn som gjør det lett for alle å være sunne og fysisk aktive. Baset på erfaringene med disse verktøyene laget PRESS og CO-CREATE Youth Task Force -  A Systems Thinking Activity toolkit

Ungdommene kunne også få tilgang til resultater fra forskning gjort i CO-CREATE slik som oversikter over politikk om spisevaner eller fysisk aktivitet som allerede finnes, oppsummering av forskning og systemkart laget av andre ungdommer (jfr aktiviteten i figur 2).

Når CO-CREATE gruppene hadde kommet opp med ett eller flere konkrete forslag de ønsket å gjøre om til politikk hadde de et budsjett på 25 000 kr til å teste ut og videreutvikle forslaget ved hjelp av lokale støttespillere. Dette lot seg imidlertid ikke gjennomføre pga COVID-19.

CO-CREATE gruppene fikk muligheten til å organisere et digitalt dialogforum for å diskutere med politikkere, frivillige organisasjoner og offentlige etater hvordan regulere digital markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. Det ble også organisert et fysisk dialogforum hvor et nasjonalt skolemåltid ble diskutert i tillegg til regulering av markedsføring. Både det digitale og det fysiske dialogforumverktøyet finnes tilgjengelig på norsk. 

    Publisert 31. okt. 2019 14:26 - Sist endret 2. jan. 2024 15:30

    Kontakt

    Professor Nanna Lien

    Deltakere

    • Nanna Lien Universitetet i Oslo
    • Helene Holbæk Universitetet i Oslo
    • Navnit Kaur Grewal Universitetet i Oslo
    Detaljert oversikt over deltakere