English version of this page

De samme genene bak både cannabisbruk og alvorlige psykiske lidelser

En ny studie tyder på at noen individer er mer utsatt for å både bruke cannabis og utvikle psykiske lidelser som schizofreni og bipolar lidelse, enn andre.

– Studien bidrar til å forklare hvorfor noen personer er mer utsatt for både cannabisbruk og visse psykiske lidelser, sier Nadine Parker, postdoktor ved Norment. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forholdet mellom bruken av cannabis og psykoselidelser har vært mye diskutert.

Cannabis er et psykoaktivt og avhengighetsskapende stoff som noen ganger gir psykose-lignende symptomer. Psykiske lidelser som schizofreni og bipolar lidelse kjennetegnes av en alvorlig forstyrret virkelighetsoppfatning eller en tilstand av forvirring.

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, ansikt, kinn.
Forsker Weiqiu Cheng. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

I en ny studie har forskere vist at det er felles genetiske faktorer som ligger til grunn for vår sårbarhet for både cannabisbruk og noen psykiske lidelser. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Lancet Psychiatry.

– Funnet tyder på at en gruppe i befolkningen har høy risiko for både cannabisbruk og visse psykiske lidelser, på grunn av sin egen genetikk, sier Weiqiu Cheng.

Hun er førsteforfatter på studien sammen med Nadine Parker. De var begge forskere ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT), et Senter for fremragende forskning ved UiO, da de gjennomførte studien.

Genetikken vår spiller en viktig rolle

Personer som bruker cannabis har en tredoblet risiko for å utvikle psykose. Livslang bruk av cannabis kan også føre til utviklingen av bipolar lidelse. 

– Vi vet at genetikk påvirker en persons sannsynlighet for å bruke cannabis. Vi vet også at genetikk spiller en viktig rolle i en persons sårbarhet for å utvikle psykiske lidelser, sier Cheng.

Hva mer kan genetikken fortelle oss?

Genetiske varianter er forskjeller i DNA-koden mellom ulike individer. Når vi snakker om genetiske varianter som er knyttet til for eksempel en psykisk lidelse som schizofreni, mener vi at denne varianten kan øke eller minske en persons risiko for å utvikle denne lidelsen.

– Tidligere forskning har vist at noen av de genetiske variantene som er knyttet til cannabisbruk, også er knyttet til psykiske lidelser, forteller Cheng.

Med andre ord er det er en genetisk sammenheng mellom bruken av cannabis og noen psykiske lidelser. Dette ønsket forskerne ved NORMENT å utforske videre med denne studien.

En forklaring på hvorfor noen er mer utsatt enn andre

Bildet kan inneholde: briller, panne, briller, hår, smil.
Postdoktor Nadine Parker. Foto: Kirsten Sjøwall.

– Vår studie bidrar til å forklare hvorfor noen personer er mer utsatt for både å bruke cannabis og noen psykiske lidelser, sier Nadine Parker, postdoktor ved NORMENT.

For ikke bare er det en sammenheng mellom de genetiske variantene. Det er faktisk de samme genetiske variantene som er årsak til at noen både begynner med cannabis og utvikler psykiske lidelser som schizofreni og bipolar lidelse.

– Disse funnene er viktige fordi de viser at de komplekse koblingene mellom cannabisbruk og disse lidelsene ikke bare kan være forårsaket av cannabisbruk i seg selv, som mange tror. Men de kan også være drevet av delt genetisk sårbarhet, fortsetter Parker.

Vi trenger forebyggende tiltak rettet mot personer med høy risiko

Forskerne ved NORMENT forteller at disse nye funnene har viktige kliniske implikasjoner, som vil ha betydning både for forebygging og i behandling.

– Vi kan bruke kunnskapen fra studien til å utvikle forebyggende tiltak rettet mot personer som har en genetisk sårbarhet og dermed har høy risiko. Dette kan for eksempel være å redusere cannabisbruk blant personer med høy genetisk risiko for schizofreni og bipolar lidelse, sier Cheng.

Parker forteller at informasjon om delte genetiske varianter kan gjøre det lettere å utvikle en mer målrettet behandlingsinnsats.

– Når vi har kunnskap om genetisk overlapp, altså at de samme genene ligger til grunn, kan vi bruke det til å tilpasse behandlingene bedre til ulike pasientgrupper, sier hun.

Fant også genetiske varianter med motsatt effekt på cannabisbruk og psykoselidelser

Resultatene fra studien viste at flertallet av de delte genvariantene øker risikoen for både cannabisbruk og utvikling av enten schizofreni eller bipolar lidelse.

Men forskerne ved NORMENT fant også noen genetiske varianter med motsatt effekt på cannabisbruk og psykiske lidelser.

– Vi fant også genvarianter som øker risikoen for cannabisbruk, men som faktisk reduserer risikoen for de to psykiske lidelsene. Dette funnet viser hvor komplekst forholdet er, forteller Cheng.

Kan cannabis være en potensiell behandling av psykose?

Cheng påpeker at denne oppdagelsen av et stort antall genetiske varianter som har motsatt effekt på cannabisbruk og psykiske lidelser, også er veldig interessant.

Cannabis brukes medisinsk for å lindre smerte og som et antidepressivt middel i noen regioner i verden. En komponent av cannabis vurderes også som en potensiell behandling for psykose.

Blant pasienter som har psykise lidelser som schizofreni og bipolar lidelse er det også høyere bruk av cannabis enn i befolkningen ellers.

– Delte genetiske varianter med motsatte effekter kan antyde tilstedeværelsen av biologiske mekanismer som kan støtte de gunstige effektene av cannabis, sier forskeren.

Brukte avanserte statistiske metoder i studien

For å undersøke den genetiske sammenhengen mellom de psykiske lidelsene og bruk av cannabis brukte forskerne fra NORMENT avansert statistisk modellering.

– Vi analyserte den nyeste genetiske informasjonen vi har om cannabisbruk, schizofreni og bipolar lidelse ved å bruke avanserte statistiske metoder. På denne måten kan vi se på genetisk overlapping, årsakssammenheng og prediksjon, sier Parker. 

Analysen var basert på resultater fra tidligere utførte genomomfattende assosiasjonsstudier om schizofreni, bipolar lidelse, cannabisbruksforstyrrelse og livslang cannabisbruk. Til sammen bestod disse studiene av over 1 million deltakere.

Genetisk informasjon fra disse tidligere studiene ble brukt til å gjennomføre de nåværende analysene.

Referanse

Cheng, W., Parker, N., Karadag, N., Koch, E., Hindley, G., Icick, R. et. al. The relationship between cannabis use, schizophrenia, and bipolar disorder: a genetically informed study. The Lancet Psychiatry. Vol 10. 6. DOI: https://doi.org/10.1016/S2215-0366(23)00143-8 

Kontakt

Les mer

 

 

Emneord: genetikk, Bipolar lidelse, schizofreni, cannabis, NORMENT, Nadine Parker, Ole Andreassen, Weiqiu Cheng Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 31. mai 2023 13:04 - Sist endret 31. mai 2023 13:04