Disputas: Marius Trøseid

Cand.med. Marius Trøseid ved Institutt for klinisk medisin, Ullevål vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Studies on inflammation and atherosclerosis in the metabolic syndrome

Bedømmelseskomité

1. opponent: Professor Nikolaus Marx, Universitätsklinikum Aachen, Tyskland
2. opponent: Professor Kristian F. Hanssen, Medisinsk klinikk, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
3. medlem av bedømmelseskomitéen: Professor Guro Valen, Avdeling for fysiologi, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo

Leder av disputas:  Professor Geir Arve Christensen, Institutt for eksperimentell medisinsk forskning, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Veileder:  Professor Harald Arnesen og professor Ingebjørg Seljeflot, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Betennelsesstoffer og magefett gir stor risiko for hjertesykdom

Vi blir stadig mer stillesittende og overvektige. Så mange som 1 av 4 nordmenn i voksen alder kan møte kriteriene for det metabolske syndrom, som er en kombinasjon av magefedme, høyt blodtrykk, høye insulinnivåer og uheldig kolesterolnivå. Mye tyder på at hjerte- og karsykdommer skyldes en betennelseprosess i blodårene, og det metabolske syndrom kan bidra til denne betennelsestilstanden, blant annet ved at magefettet skiller ut ulike betennelsesstoffer.
Lege og forsker Marius Trøseid har i sitt doktorgradsarbeid ”Studies on inflammation and atherosclerosis in the metabolic syndrome“ funnet at slike betennelsesstoffer gir en større risiko for hjerte- og karsykdom hos denne pasientgruppen enn klassiske risikofaktorer som røyking og høyt kolesterol. Nivået av betennelsesstoffer i blodet var relatert både til forekomst av stabil hjerte-/karsykdom og til akutte hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag i løpet av tre års oppfølging. Særlig hos pasienter med høyt blodsukker ser det ut til at slike betennelsesstoffer er ugunstige.
-Heldigvis nytter det å legge om livsstilen. Trøseid og medarbeidere fant i to ulike studier at fysisk trening, kostholdsveiledning og omega-3 fettsyrer reduserte nivået av disse farlige betennelsesstoffene. Reduksjonen var interessant nok relatert til en bedring av det metabolske syndrom.

For mer informasjon, kontakt Natalia Andronova.

Publisert 6. apr. 2010 13:53 - Sist endret 20. apr. 2010 10:14