English version of this page

Immunforsvaret i tarmen

Vi ønsker å forstå hvordan immunsystemet vårt opprettholder balansen mellom å godta ufarlige stoffer i tarmen, samtidig som det forsvarer kroppen mot skadelige stoffer og mikroorganismer.

Immunforsvaret i tarmslimhinnen har en meget krevende jobb. Det skal forsvare oss mot giftstoffer og farlige bakterier og virus, og samtidig godta tarmens egen bakterieflora og inntak av næringsstoffer.

Tarmslimhinnen inneholder et stort antall ulike immunceller som effektivt kan nøytralisere og fjerne sykdomsfremkallende mikroorganismer som angriper kroppen.

For å unngå at det samme immunforsvaret ikke går til angrep på de ufarlige bakteriene som normalt er tilstede i tarmen er det viktig at immuncellenes aktivitet er nøye regulert og at immunforsvaret kan skille mellom skadelige og uskadelige stoffer.

Vi studerer hvordan det lokale immunsystemet klarer å opprettholde likevekt i slimhinnene, og vi prøver å forstå hvorfor disse reguleringsmekanismene bryter sammen ved ulike sykdomstilstander som cøliaki (glutenintoleranse) og inflammatorisk tarmsykdom.

Vi studerer også immunforsvarets rolle ved forkastelse av transplanterte organer og transplantat-mot-vertssykdom ved transplantasjon av stamceller. Vi er spesielt interessert i finne ut hvor lenge de ulike immuncellene kan leve i kroppen.

Vi samarbeider nært med flere kliniske avdelinger ved Oslo Universitetssykehus, som sikrer oss svært god tilgang til klinisk materiale.

Prosjekter

  • Tarmens plasmaceller lever i tiår: Betydning for vaksiner og kroniske betennelser
  • Immunforsvarets rolle ved transplantat-mot-vertssykdom i tarmen
  • Immunforsvarets rolle ved organtransplantasjon.
  • Hvor lenge lever T-cellene i tarmen og hvilken rolle spiller de?
  • Studie av makrofagenes rolle i tarmen
  • Studie av dendrittiske cellers rolle i tarmen
  • Monocyttenes rolle ved cøliaki
Publisert 27. juni 2017 12:29 - Sist endret 21. mai 2020 12:16

Kontakt

Gruppeleder

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere