Årets idépris går til smartsokk for diabetes

Smartsokken skal hindre utvikling av diabetisk fot. Nå vil forskerne teste den ut i en forskningsstudie.

Bildet kan inneholde: begivenhet, design, team, teknologi, media.

Vil gjøre undersøkelsen enklere

En vanlig komplikasjon ved diabetes er diabetisk fot, hvor nerver og blodkar i foten blir ødelagt. I de mest alvorlige tilfellene må foten amputeres.

Helsedirektoratet i Norge anbefaler at alle med diabetes skal undersøkes for diabetisk fot hvert år. Imidlertid mangler vi gode og robuste metoder for å gjøre undersøkelsen på en enkel og skånsom måte for pasientene.

En gruppe forskere ved UiO og OUS har nå utviklet en løsning.

– Idéen vår er et måleapparat med sensorer for undersøkelse av diabetisk fot, sier Christian Tronstad. Han har utviklet idéen sammen med flere forskerkollegaer ved UiO og OUS.

Måleapparatet skal formes som en smart sokk som måler fysiologiske forandringer hos pasienten. Tidlig diagnose er svært viktig for å redusere risikoen for å utvikle diabetisk fot.

Stor nytteverdi for samfunnet

Det kom inn 30 bidrag til konkurransen om årets idépris. I begrunnelsen for vinnerideen skriver juryen de at de «ser nytteverdien for samfunnet, en bedre livskvalitet for de berørte og ikke minst er det et stort markedspotensial».

I tillegg vektlegger de samarbeidet prosjektet har vist, på tvers av flere fagdisipliner.

– Det er veldig gledelig å få støtte for idéen vår! Nå kan vi utvikle en prototype og teste den ut i en forskningsstudie, og dermed gjøre dette til noe mer enn en idé, sier Tronstad.

Tronstad har utviklet idéen sammen med Jonny Hisdal, Trond Jenssen, Inge Petter Kleggetveit, Ørjan G. Martinsen, Håvard Kalvøy og Ole Elvebakk.

 

Av Elisabeth Kirkeng Andersen, Inven2
Publisert 22. nov. 2019 12:13 - Sist endret 22. nov. 2019 12:13