
Forskerne får prisen for å ha utviklet et virtuelt verktøy for antistoffutvikling.
Forskerne får prisen for å ha utviklet et virtuelt verktøy for antistoffutvikling.
Stenmark får prisen for sine banebrytende studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft.
Oppbyggingen av universitetsfunksjonen ved Ahus har gitt gode resultater. Fremtidsutsiktene er lovende, og Ahus vil kunne bli enda viktigere for medisinutdanningen ved UiO.
Akademiet er en tverrfaglig møteplass for fremragende norske og utenlandske forskere. Det er også et rådgivende organ for regjeringen i vitenskapelige spørsmål. UiO er sterkt representert i akademiet.
Sollid tildeles UiOs forskningspris 2022 for sine banebrytende bidrag til forskning på cøliaki og immunologi.
Satsingen får internasjonal oppmerksomhet. Målet for bidragsyterne er at alle kreftpasienter med avansert, ikke-kurerbar kreft skal få en mer målrettet og persontilpasset behandling.
Årsrapporten for 2021 er nå tilgjengelig på nett og kommer snart i trykket form. Årets rapport er den tredje i rekken og byr igjen på et utvalg av all den aktivitet som bidrar til å løse instituttets samfunnsoppdrag.
Psykopoden og Vaksinepodden er to av podkastene som ble startet av forskere ved Klinmed. I denne saken deler Jan Ivar Røssberg, Gunnveig Grødeland og Even Fossum sine tanker og erfaringer rundt det å formidle gjennom podkast.
Forsker Tanima Sengupta leder et av de nye lagene som er tatt opp i UiOs innovasjonsprogram SPARK Norway. Nå oppfordrer hun andre forskere som er interessert i innovasjon til å søke på programmet.
Anne-Lise Børresen-Dale har blitt del av en prestisjefylt gruppe kreftforskere som nyvalgt Fellow av Det amerikanske kreftforsknings akademiet (AACR)
Det nye senteret skal hete K.G. Jebsen-senter for hjertemarkører. Senterets forskning skal bidra til økt kunnskap om hjerteskade og hjertesvikt. Professor Torbjørn Omland skal lede senteret som skal være lokalisert ved Campus Ahus.
Professor II Therese Sørlie med kolleger skal forske på stadier der melkegangene er fylt av kreftceller, men uten at disse har forflyttet seg ut i brystvevet. Prosjektet får i underkant av 6 millioner kroner fra Kreftforeningen.
Stipendiat Christine Rootwelt-Norberg har som mål å bli en ledende fagperson innen genetisk kardiologi. I desember 2021 nådde presentasjonen hennes helt til topps under EuroEcho-konferansen.
Professor Torbjørn Omland og professor Ole Andreassen skal lede prosjektene, som får tildelt inntil 25 millioner kroner hver gjennom Fellesløft IV.
Sentrene skal ledes av professor II Espen A. Haavardsholm og professor II Åslaug Helland. De tildeles inntil 128 millioner kroner hver fra NFR.
Senteret har fått en ny tildeling på 9 millioner kroner fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen. Forlengelsen gjør det mulig å fortsette med viktig forskning på immunterapi og presisjonsmedisin. Senteret blir ledet av professor Ludvig A. Munthe.
Tildelingen går til to prosjekter som skal bidra til økt kunnskap om tidlige stadier av kreftutvikling og om nye behandlingsformer mot kreft.
TREATme er et nettverk, med forskere fra 30 europeiske land, som ledes av professor Randi Ulberg. Det ble finansiert av EU gjennom COST-aksjonen under Horisont 2020.
Under en flott seremoni i Universitetets Aula den 18. oktober, fikk professor emeritus Bjarne Bogen endelig overrakt Kong Olav Vs kreftforskningspris, som han ble tildelt i 2020.
Raquel Bartolomé Casado tildeles medaljen for sitt bidrag til ny kunnskap om immunologisk hukommelse i tarmen. Funnene fra doktorgradsarbeidet kan ha betydning for utvikling av orale vaksiner og behandling av tarmsykdommer i fremtiden.
Professor John Torgils Vaage leder en studie som skal se på effekten av covid-19-vaksinering hos personer med nedsatt immunforsvar, inkludert personer som har blitt organtransplantert. Studien har fått midler fra vaksinekoalisjonen CEPI.
Økende vaksineskepsis gjør det vanskeligere å oppnå flokkimmunitet. Vi trenger derfor vaksiner som beskytter hver enkelt enda bedre. Nå går Gunnveig Grødeland i gang med EU-prosjektet VAXPRED.
FRIMEDBIO-midlene går til seks forskningsprosjekter som alle nådde til topps i utlysningen.
Professor Einar Røshol Heiervang synes det har vært givende å gjøre tjenesteforskning i CARE-prosjektet. Samarbeidet mellom forskerne og myndighetene har bidratt til forslag om endring i barnevernloven.
Professor Stein Kaasa og internasjonale partnere er med på listen over kandidater som vurderes for tildeling av midler fra Cancer Grand Challenges.