Millioner til cøliakiforskning

Hvor mye gluten er det i fermentert mat? I prosjektet ImmunoSafe skal forskerne undersøke dette for å utvikle bedre tester og gi tryggere mathverdag for cøliakipasienter.

Bildet kan inneholde: sosial gruppe, smil, ungdom, begivenhet, funksjonær.

– Cøliaki rammer mange, men det er fremdeles mye vi ikke vet om hvordan immunforsvaret i tarmen til cøliakipasienter reagerer. Disse antistoffene vil være nyttige verktøy for å hjelpe oss videre, sier postdoktor Julie Heggelund. Foto: Øystein Horgmo, UiO. 

Professor Ludvig Sollid og kolleger har fått midler fra Forskningsrådet for å delta i et stort europeisk samarbeidsprosjekt. Det kalles “ImmunoSafe-CeD- Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients”, med forkortelse ImmunoSafe.

Prosjektet har som mål å gjøre det tryggere for pasienter med cøliaki å spise ulik mat.

En av de vanligste matintoleransene i verden

Har du cøliaki, får du betennelse i tynntarmen hvis du spiser mat med

gluten fra hvete, bygg og rug. Sykdommen er en av de vanligste matintoleransene i verden. Den eneste effektive behandlingen mot cøliaki er å ha en streng glutenfri diett.

– For at pasientene skal kunne leve et mest mulig normalt liv er de avhengig av nøyaktig merking av matvarer, forteller Julie Heggelund. Hun er postdoktor ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, og deltar i ImmunoSafe sammen med Sollid.

Vanskelig å måle gluten i fermenterte matvarer

Det er derimot ikke like enkelt å måle innhold av gluten i alle matvarer.

– Det har vist seg å være vanskelig å måle gluten i fermenterte og hydrolyserte matvarer, som surdeig, soyasaus, øl og andre matvarer tilsatt kornekstrakt, sier hun, og forklarer:

– Glutenpeptidene forandrer seg når matvarene går igjennom denne prosesseringen. Dette er det ikke lett å måle nøyaktig med de testene vi har per i dag.  

Vil lage nye referansemateriale og tester

I ImmunoSafe-prosjektet skal forskerne se nøyere på innholdet av gluten i enkelte matvarer. De håper å fylle dette kunnskapsgapet.

– Vi skal analysere matvarene for å skape grunnlag for nye referansematerialer og bedre gluten-tester, forteller Heggelund.

Mer konkret skal den norske delen av prosjektet designe antistoff som binder til visse gluten-peptider.

– Vi skal bruke en metode som heter fagdisplay for å få frem antistoff som binder spesielt kraftig og spesifikt til de gluten-peptidene vi har valgt ut. Disse kan så bli utviklet videre til testing av matvarer, og til videre forskning på cøliaki, sier hun, og legger til:

– Cøliaki rammer mange, men det er fremdeles mye vi ikke vet om hvordan immunforsvaret i tarmen til cøliakipasienter reagerer. Disse antistoffene vil være nyttige verktøy for å hjelpe oss videre.

Baserer seg på tidligere forskningssamarbeid

ImmunoSafe er et samarbeidsprosjekt mellom institusjoner i Tyskland, Italia, Storbritannia og Norge. Fra Norge deltar også professor Knut Lundin på vegne av OUS. Prosjektet springer ut fra tidligere suksessrike samarbeider, og forskerne ser frem til å utveksle materialer, kunnskap og data også i dette prosjektet.

– Det er flott at Forskningsrådet støtter denne forskningen, særlig fordi prosjektet gir oss muligheten til å jobbe sammen med forskningsmiljøer i utlandet, sier Ludvig Sollid som leder prosjektet ved UiO.

Kontakt

Emneord: cøliaki, Ludvig M. Sollid, Knut Lundin Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 28. okt. 2022 12:28 - Sist endret 31. okt. 2022 09:40