Nær 700 elever fra femtifire norske ungdomsskoler registrerte i 2015 hva de spiste i fire dager ved bruk av en nettbasert kostdagbok.
Ungdommene rapporterte at de ikke spiste frokost og lunsj på henholdsvis 8 og 11 prosent av dagene.
Å kutte lunsj på ukedagene var forbundet med mer usunne matvalg sammenlignet med dager hvor de ikke hoppet over lunsjen.
Ukedager uten lunsj viste høyere inntak av:
- Energi fra tilsatt sukker og fett.
- Usunn mat som kaker, godteri og salt snacks.
Den norske studien er den første studien som har undersøkt sammenhengen mellom det å hoppe over frokost eller lunsj, og kostholdsinntaket for en hel dag blant ungdom.
Tiltak for inntak
Forsker og medforfatter på studien, Lene Frost Andersen ved UiO forklarer at matinntaket
hos ungdom ikke er helt i tråd med kostholdsanbefalingene.
For høyt inntak av tilsatt sukker og mettet fett, samt for lavt inntak av frukt og grønnsaker er blant de identifiserte utfordringene, som kan påvirke fremtidig helse negativt.
Å identifisere mål for å forbedre vanene til ungdom er derfor viktig, sier Andersen og nevner spesielt skolelunsj som en mulighet.
Forskningsstudien
Studien tok sikte på å undersøke forekomsten av å droppe måltider og om det å droppe måltidene hadde betydning for kvaliteten på kostholdet.
Les artikkelen
Diet quality on days without breakfast or lunch – Identifying targets to improve adolescents
i fagtidsskriftet "Appetite".