English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Bildet viser en kvinne med briller som holder på med en pinsett og verktøy på et lite apparat som er skrudd fast
Publisert 2. mai 2022 13:25

Synes du det er imponerende når NASA beregner en raketts bane med tid og fart? Hjernen din har en «nerdesentral» som gjør enda mer kompliserte beregninger, viser en ny studie.

Bildet viser en smilende kvinne med briller som står foran et bygg
Publisert 15. feb. 2022 10:00

Kvinner vet mindre om såkalt overdiagnostikk av brystkreft sammenlignet med andre spørsmål rundt mammografiscreening. Det er samtidig lite som tyder på at kvinner dropper mammografiscreening når de får mer informasjon.

Bildet viser en kvinne som sitter bak et bord og diskuterer med to kvinner i hvit frakk
Publisert 1. des. 2021 10:15

Skulle du være forsiktig med å ta disse to medisinene sammen, og kunne du løfte tungt? Helsepersonell bør bruke strategier når de skal informere pasienten, mener forskere.

Bildet kan inneholde: vinter, øyenbryn, øyevipper, shortstraw furu, fotografering.
Publisert 21. des. 2020 13:10

Vi kan drømme oss bort, både om dagen når vi er våkne og om natten mens vi sover. Hvordan er det mulig? Hva er det egentlig som skjer når vi veksler mellom drøm og virkelighet?

Astrocytter og blodårer.
Publisert 10. sep. 2020 15:56

Søvn er livsviktig. Alle som har opplevd kortere eller lengre perioder med dårlig søvn vet hva det betyr for livskvalitet og helse. Nå har en gruppe forskere funnet en ny, viktig brikke for å forstå flere av søvnens mysterier

illustrasjon av nerveceller
Publisert 26. juni 2020 15:56

En forskergruppe ved IMB har funnet at selv om HCN-kanaler er tregere til å åpne og lukke seg enn de mer kjente natrium/kalium-kanalene, så er de likevel viktig til å danne raske nervesignaler.

Forskere
Publisert 4. des. 2019 16:29

Aortaklaffeforkalkning er en utfordrende tilstand for helsevesenet og for pasientene det gjelder. Det finnes ingen behandling utover kirurgi. Mariia Bogdanova disputerte nylig med en avhandling der hun ser på muligheten for en fremtidig farmakologisk behandling.

Bildet kan inneholde: himmel, kropp av vann, naturlig landskap, natur, horisont.
Publisert 20. nov. 2019 14:02

Det er gått 100 dager siden sommeren og vi trenger påfyll av vitamin D. De fleste klarer ikke å få nok av vitaminet gjennom kosten.

seks personer i rød hettegenser, sett bakfra. To av dem har merkelapp på ryggen der set står "eat me".
Publisert 6. mai 2019 12:48

Vi lærer stadig mer om hvordan celler samler avfallet sitt og sender det til degradering. Anne Simonsens gruppe har nettopp bragt oss enda et hakk videre.

Professor Michael Hawrylycz
Publisert 26. okt. 2018 10:45

Dr. Michael Hawrylycz fra Allen Institute holdt foredrag om sin forskning på hjerneatlas på IMB Distinguished-seminaret 5. oktober.

Det var nysgjerrigheten på HBP-prosjektet som lokket den anerkjente forskeren til Norge.

Microskopi av Streptococcus pneumoniae
Publisert 19. okt. 2017 21:59

Ny forskning avslører bakterienes interne kamp om makten. Resultatet kan bli bedre vaksiner

Portrett av Kaare Norum
Publisert 19. mai 2017 11:14

Kaare R. Norum er en av Norges mest kjente forskere. Kanskje mest kjent i tospann med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på 70- og 80-tallet, men også tidligere rektor ved Universitetet i Oslo. At han har fått en sykdom oppkalt etter seg er for de fleste mer ukjent.

Dette er hans egen beskrivelse av hvordan sykdommen ble oppdaget.

Ung kvinne på solseng
Publisert 12. jan. 2017 12:22

Solariumbrukere har ikke bare økt risiko for å utvikle føflekkreft, men de får også diagnosen tidligere i livet enn dem som ikke bruker solarium, viser en stor norsk studie publisert av Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo.

Hjerte og blodceller
Publisert 26. sep. 2016 14:55

3D-printing av menneskevev er ikke lenger Science Fiction, det er fakta. Nasjonalt senter for stamcelleforskning lanserer nå en ny plattform som kan produsere menneskelige nerveceller til forskningsformål.