Aktuelle forskningssaker

Forskere
Publisert 4. des. 2019 16:29

Aortaklaffeforkalkning er en utfordrende tilstand for helsevesenet og for pasientene det gjelder. Det finnes ingen behandling utover kirurgi. Mariia Bogdanova disputerte nylig med en avhandling der hun ser på muligheten for en fremtidig farmakologisk behandling.

Bildet kan inneholde: himmel, kropp av vann, naturlig landskap, natur, horisont.
Publisert 20. nov. 2019 14:02

Det er gått 100 dager siden sommeren og vi trenger påfyll av vitamin D. De fleste klarer ikke å få nok av vitaminet gjennom kosten.

seks personer i rød hettegenser, sett bakfra. To av dem har merkelapp på ryggen der set står "eat me".
Publisert 6. mai 2019 12:48

Vi lærer stadig mer om hvordan celler samler avfallet sitt og sender det til degradering. Anne Simonsens gruppe har nettopp bragt oss enda et hakk videre.

Professor Michael Hawrylycz
Publisert 26. okt. 2018 10:45

Dr. Michael Hawrylycz fra Allen Institute holdt foredrag om sin forskning på hjerneatlas på IMB Distinguished-seminaret 5. oktober.

Det var nysgjerrigheten på HBP-prosjektet som lokket den anerkjente forskeren til Norge.

Microskopi av Streptococcus pneumoniae
Publisert 19. okt. 2017 21:59

Ny forskning avslører bakterienes interne kamp om makten. Resultatet kan bli bedre vaksiner

Portrett av Kaare Norum
Publisert 19. mai 2017 11:14

Kaare R. Norum er en av Norges mest kjente forskere. Kanskje mest kjent i tospann med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på 70- og 80-tallet, men også tidligere rektor ved Universitetet i Oslo. At han har fått en sykdom oppkalt etter seg er for de fleste mer ukjent.

Dette er hans egen beskrivelse av hvordan sykdommen ble oppdaget.

Ung kvinne på solseng
Publisert 12. jan. 2017 12:22

Solariumbrukere har ikke bare økt risiko for å utvikle føflekkreft, men de får også diagnosen tidligere i livet enn dem som ikke bruker solarium, viser en stor norsk studie publisert av Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo.

Hjerte og blodceller
Publisert 26. sep. 2016 14:55

3D-printing av menneskevev er ikke lenger Science Fiction, det er fakta. Nasjonalt senter for stamcelleforskning lanserer nå en ny plattform som kan produsere menneskelige nerveceller til forskningsformål.

Eldre kvinne med hodet i hånda
Publisert 8. juli 2016 14:22

Akutt forvirring er veldig vanlig hos eldre som legges inn på sykehus. Det viser seg å kunne være langt alvorligere enn tidligere antatt.

Publisert 6. okt. 2015 17:11

Stadig flere unge blir lagt inn på sykehus med hjerteinfarkt. Forskere håper nå mange vil endre livsstil ved å få vite alderen på sitt eget hjerte.

Mor, barn og grønnsaker
Publisert 12. des. 2014 13:52

Grunnlaget for god helse legges tidlig i livet. To studier viser at matvaner og kroppsstørrelse hos norske barn holder seg stabilt de første syv leveårene.

Publisert 23. mai 2014 09:44

Cellene våre spiser seg selv for at vi skal holde oss friske. En detaljert forståelse av cellenes søppelhåndteringssystem kan være nøkkelen til å forhindre sykdommer og forlenge livet.