English version of this page

Motstridende teorier om bevissthet kan likevel passe sammen

Professor emeritus Johan Frederik Storm har ledet arbeidet med en artikkel som vekker oppsikt. Målet har vært en ny tilnærming til forståelsen av hvordan bevisstheten vår fungerer.

Illustrasjon av fire av de fem teoriene for bevissthet.

Figuren illustrerer fire av de fem teoriene for bevissthet som forfatterne foreslår at utfyller hverandre og kan forklare ulike aspekter av bevissthet.

 

 

Johan Frederik Storm, eldre mann med skjegg.
Professor emeritus Johan Frederik Storm.

Artikkelen er et resultat av åtte års samarbeid med EU-prosjektet «The Human Brain Project».

– Vi foreslår hvordan ulike teorier som ser ut til å være motstridende, kanskje likevel kan forenes og utfylle hverandre innenfor en mer komplett teori om bevisstheten, sier Storm.

Forståelsen av bevissthet er et svært delt område innen hjerneforskningen, og Storm setter ord på hva som trolig har ført til mye skinnuenighet:

– Forskning har vist at fysiske prosesser i hjernen gir opphav til alle våre opplevelser, som å se, høre, føle smerte og glede. Men «hvordan» dette skjer er dårlig forstått. Dette regnes som et av vitenskapens dypeste uløste spørsmål. Det er særlig vanskelig fordi det involverer både dype filosofiske og naturvitenskapelige problemer, og det er fortsatt mye uenighet om hvilken teori som er mest lovende.

Forskerne bruker ulike begreper.

I artikkelen påpeker Storm og de andre forskerne hvordan striden trolig kan skyldes at teoriene prøver å forklare ulike sider av det komplekse fenomenet «bevissthet», med ulike begreper og ordbruk.

– Vi foreslår at teorier som ser ut til å være sterkt motstridende, likevel trolig kan forenes og utfylle hverandre innenfor en mer komplett teori. Tolv internasjonalt ledende bevissthetsforskere og tilhengere av ulike teorier har skrevet denne artikkelen sammen. Den er blitt svært godt mottatt og skal publiseres i tidsskriftet Neuron (fra Cell Press) 15.mai, der vår artikkel blir kjernen i et spesialnummer om bevissthet, forteller Storm.

I lenken under finner du artikkelen i Neuron:

An integrative, multiscale view on neural theories of consciousness - ScienceDirect

 

Av Anne Wennberg
Publisert 22. feb. 2024 14:39 - Sist endret 11. apr. 2024 11:43