Her er noen tips og råd for å minske matsvinn:
- Etabler gode rutiner for handling og råvarehåndtering.
- Kjøleskapet skal være 2-4 grader. Er det varmere blir maten fortere dårlig.
- Er det noe mat som har mugnet i kjøleskapet bør kjøleskapet vaskes. Muggsporer sprer seg lett.
- Rullér varene slik at du bruker de eldste varene først.
- Ha oversikt over hva du har på kjøle-, fryse- og tørrvarelager. Lagre alle matvarer etter dato. Varer med lang holdbarhet legges bakerst.
- Selv om maten har gått ut på dato (”Best før”), kan mye av maten fremdeles spises. Bruk lukte- og smakssansen din for å bedømme råvaren. På matvarer merket med «Siste forbruksdag» må datoen overholdes.
- Melk som går ut på dato, kan fryses og brukes i bakst.
- Kjøttpålegg kan også fryses og brukes som topping på pizza eller i en suppe eller saus.
- Visne, myke rotgrønnsaker og grønnsaksskrell kan bli en god grønnsakskraft til suppe.
- Avkjøl varmmaten raskt om du skal lagre den i kjøleskapet.
- Oppbevar rester i tette bokser.
- Ha en restelunsj en gang i uken.
- Ikke kast osteskalker. Riv dem og bruk i ostesaus eller på tacoen.
- Brune bananer er perfekte i smoothien. Skjær dem i skiver før nedfrysing.
- Ta vekk eller bytt ut matvarer du ser ikke blir spist.
Kilde: Geitmyra