Matsvinn

Omtrent 1/3 av all mat vi kjøper går rett i søpla. Planlegging av innkjøp og ukesmeny er enkle virkemidler for å unngå dette.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Her er noen tips og råd for å minske matsvinn:

  • Etabler gode rutiner for handling og råvarehåndtering.
  • Kjøleskapet skal være 2-4 grader. Er det varmere blir maten fortere dårlig.
  • Er det noe mat som har mugnet i kjøleskapet bør kjøleskapet vaskes. Muggsporer sprer seg lett.
  • Rullér varene slik at du bruker de eldste varene først.
  • Ha oversikt over hva du har på kjøle-, fryse- og tørrvarelager. Lagre alle matvarer etter dato. Varer med lang holdbarhet legges bakerst.
  • Selv om maten har gått ut på dato (”Best før”), kan mye av maten fremdeles spises. Bruk lukte- og smakssansen din for å bedømme råvaren. På matvarer merket med «Siste forbruksdag» må datoen overholdes.
  • Melk som går ut på dato, kan fryses og brukes i bakst.
  • Kjøttpålegg kan også fryses og brukes som topping på pizza eller i en suppe eller saus.
  • Visne, myke rotgrønnsaker og grønnsaksskrell kan bli en god grønnsakskraft til suppe.
  • Avkjøl varmmaten raskt om du skal lagre den i kjøleskapet.
  • Oppbevar rester i tette bokser.
  • Ha en restelunsj en gang i uken.
  • Ikke kast osteskalker. Riv dem og bruk i ostesaus eller på tacoen.
  • Brune bananer er perfekte i smoothien. Skjær dem i skiver før nedfrysing.
  • Ta vekk eller bytt ut matvarer du ser ikke blir spist.

 

Kilde: Geitmyra

Publisert 4. aug. 2015 13:20