English version of this page

Omega-3PT

Effekt av omega-3-fettsyrer på fastende og postprandiale triglyserider hos friske voksne personer (Omega-3PT) - en pilotstudie

Laks og omega 3 piller på en skjærefjøl
Illustrasjon: Colourbox

Vi søker deltakere

Meld deg på

Bakgrunn

Hjerte- og karsykdom (HKS) er den vanligste dødsårsaken på verdensbasis. HKS inkluderer blant annet koronar hjertesykdom (som leder til hjerteinfarkt) og cerebrovaskulær sykdom (som leder til hjerneslag), og skyldes i all hovedsak langt fremskreden aterosklerose. Aterosklerose er en kronisk inflammasjonstilstand i arterieveggen, som blant annet skyldes retensjon av kolesterolrike lipoproteiner i subendotelet, samt kaskader av inflammatoriske responser.

Postprandialt triglyseridnivå er en uavhengig risikofaktor for ikke-smittsomme sykdommer (noncommunicable diseases; NCDs). Det er kjent at nivået av triglyseridrike lipoproteiner og deres remnants kan predikere koronar hjertesykdom, og ikke-fastende triglyseridnivå er en betydelig risikofaktor for koronar hjertesykdom. Påvirkningen av ulike matvarer og næringsstoffer på den postprandiale lipidprofilen er derfor et svært relevant og viktig forskningsområde med tanke på forebygging av HKS.

En persons individuelle postprandiale lipidrespons kan sannsynligvis tilskrives genetikk. Dette åpner opp for muligheten til å identifisere genetiske varianter som påvirker postprandial lipidprofil. I tillegg til genetikk kan andel visceralt fett, fysisk aktivitetsnivå og inntak av omega-3-fettsyrer påvirke den postprandiale triglyseridresponsen.

Studier som har undersøkt hvorvidt marine omega-3-fettsyrer påvirker risiko for kardiovaskulær morbiditet og mortalitet konkluderer med motstridende resultater. Det er kjent at det er store interindividuelle variasjoner i effekten av omega-3-tilskudd på fastende triglyseridnivåer. Denne variasjonen kan forklare de motstridende resultatene på inntak av marine omega-3-fettsyrer og risiko for HKS. Effekten av marine omega-3-fettsyrer på risiko for HKS avhenger av dose og type omgea-3-fettsyre som inntas. Lite er imidlertid kjent om den interindividuelle variasjonen i postprandial triglyseridrespons etter intervensjon med omega-3-fettsyrer og mekanismene som forårsaker denne variasjonen.

Om prosjektet

Formål

Formålet med prosjektet er å undersøke hvordan seks ukers intervensjon med omega-3-tilskudd påvirker fastende lipider og inflammasjonsmarkører, samt postprandiale triglyserider etter et fettrikt måltid med smør (50 g fett), hos friske voksne personer, både på individ- og gruppenivå.

Primært endepunkt

  • Fastende triglyserider

Sekundære endepunkter

  • Postprandiale triglyserider
  • Fastende totalkolesterol, frie fettsyrer, low-density lipoprotein (LDL)-kolesterol, high-density lipoprotein (HDL)-kolesterol, Apo A1, Apo B, Apo B-48 og Apo CIII, samt lipoproteinsubklasser, glukose og insulin
  • Fastende cytokiner i plasma, akuttfaseproteiner og løselige adhesjonsmolekyler
  • Fastende PBMC genuttrykk av gener involvert i lipidmetabolisme og inflammasjon

Finansiering

  • Throne Holsts stiftelse for ernæringsforskning
  • EUs Horisont 2020: Forsknings- og innovasjonsprogram under Marie Skłodowska-Curie Actions, avtale No. 80113 (Scientia fellowship)
  • GC Rieber leverer fiskeoljen
Publisert 20. feb. 2023 11:53 - Sist endret 22. jan. 2024 16:12

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere