Urteekstrakter kan virke mot Alzheimers

Johannesurt og gresk fjellte kan hjelpe i kampen mot Alzheimers, viser studier på mus.

Forskning på mus viser at ekstrakt fra Johannesurt kan bremse utviklingen av Alzheimers. Illustrasjon: colourbox.no.

Jens Pahnke og hans forskergruppe har testet ekstrakter fra rundt 150 urter som har vært brukt i naturmedisinen for å motvirke aldring og svekket hjernefunksjon.

Resultatene er oppsiktsvekkende og tyder på at to av de testede urtene, johannesurt og gresk fjellte, inneholder stoffer som kan stanse utviklingen av Alzheimers sykdom.

– Mye tidligere forskning har tatt utgangspunkt i at Alzheimers sykdom skyldes en antatt overproduksjon av skadelig beta-amyloid, et proteinfragment som hoper seg opp i hjernen og fører til nevrondød og sykdomsutvikling.

– Men hos flertallet av Alzheimer-pasienter er det ingen slik overproduksjon. Vi har påvist at det isteden er utskillingen av skadelige proteiner som svikter hos mange Alzheimer-pasienter. Redusert utskilling kan jo også føre til en opphoping i hjernen, sier Pahnke.

Hvis det er sånn at Alzheimers sykdom ikke skyldes en overproduksjon av skadelige proteiner, men isteden en svekket utskilling, kan det hende sykdommene kan bekjempes ved å reparere denne utskillingen.

Les hele saken på forskning.no.

Av Bjarne Røsjø
Publisert 18. juni 2015 09:18 - Sist endret 18. juni 2015 10:41