Disputas: Thomas W. Weiss - Atherosklerose, kardiovaskulær sykdom

Cand.med. Thomas W. Weiss ved Institutt for klinisk medisin vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Inflammation, Adipose tissue and Atherosclerosis

Bedømmelseskomité

  1. opponent: Professor Nikolaus Marx, Department of Internal Medicine/Cardiology, University Hospital Aachen, Tyskland
  2. opponent: Professor Tore Henriksen, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo
  3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Jens Petter Berg, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Leder av disputas

Professor Ole M. Sejersted, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Veileder

Professor Ingebjørg Seljeflot, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Det metabolske syndrome er en ”kluster” av forskjellige risikofaktorer som identifiserer individer med økt risiko for å utvikle type 2 diabetes og aterosklerotisk kardiovaskulær sykdom. I sitt doktorgradsarbeid, utført ved Senter for klinisk hjerteforskning, Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål har lege og forsker Thomas Weiss og hans medarbeidere studert biokjemiske mekanismer for slik utvikling og for prognostisk betydning ved bruk av blodprøver og prøver fra fettvev. Fettvev har vist seg å være et biokjemisk aktivt organ, og studier av genetisk uttrykk i dette har gitt ny kunnskap relatert til ateroskleroseprosessen. Weiss og medarbeidere har i 4 orginalartikler, publisert i internasjonale tidsskrifter, studert uttrykk av inflammasjonsmarkører/mediatorer slik som interleukin-18 (IL-18), IL-6 og dens transsignaliseringsveier (GP130),  metalloproteinase-9 (MMP-9) og fibrinolysehemmeren plasminogen aktivator inhibitor-1, hos pasienter med høy risiko for koronar hjertesykdom og relatert funnene til tilstedeværelse av metabolsk syndrom og diabetes, til grad av aterosklerose vurdert med ultralyd, samt til klinisk prognose etter 3 år. 

Funnene i avhandlingen viser bl.a. at sirkulerende nivå av MMP-9 er prediktivt for kardiovaskulære hendelser, men bare i kombinasjon med høye triglycerider.

Resultater i avhandlingen viser for første gang at IL-18 som er en kraftig pro-inflammatorisk mediator, er tilstede i fettvev. Ved å lage en “overall-score” for inflammatorisk aktivitet i fettvev kunne man vise en sterk sammenheng med tilstedeværelse av overvekt og det metabolske syndrom. Man fant også at glucose var den viktigte “pådriver“ for den økte inflammasjonsaktiviteten, spesielt for IL-18, i fettvevet, også verifisert i monocyttderiverte makrofager in vitro..  Det ble videre vist at komponenter i IL-6’s signaliseringssystemer er relatert til endotel-funksjon og arteriestivhet, som begge er relatert til tidlig stadium av aterosklerose.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Natalia Andronova

Publisert 31. aug. 2012 13:16