English version of this page

Internasjonal anerkjennelse til kreftforskere

Johanna Olweus og Erlend Strønen har publisert en ny studie i magasinet Science. Publikasjonen har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og har fått en egen kommentarartikkel i Science.

Foto av Erlend Strønen til venstre og til høyre Johanna Olweus.

Erlend Strønen og Johanna Olweus er første og sisteforfatter på studien som ble publisert i Science. Foto: privat.

Professor Johanna Olweus har i samarbeid med Ton Schumacher og Fridtjof Lund-Johansen, alle gruppeledere i K.G. Jebsen Senter for immunterapi mot kreft, publisert en studie i Science. Studiens førsteforfatter er lege og forsker Erlend Strønen. Arbeidet viser at immunceller fra friske mennesker kan hjelpe immunforsvaret til kreftsyke med å bekjempe sykdommen. Konseptet går ut på at kreftcellene bekjempes uten at normale celler skades, og behandlingen forventes derfor å ha få bivirkninger.

Kommentert i Science

Publikasjonen har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og er blitt kommentert i magasinet Science; "Outsourcing the immune response to cancer". Olweus sier om all responsen til de nylig publiserte forskningsresultatene;

"- Det er overveldende. Fantastisk gøy. Jeg håper å bidra til at andre forskere kan jobbe videre med dette."

Publikasjonen er målt til å være blant topp 5% av all research output med hensyn til internasjonal mediedekning i Altmetric. Artikkelen er vurdert som så viktig, at magasinet Science har bedt om en kommentarartikkel om publikasjonen. Til dette forteller Olweus;

"- Det som har slått an, er de nye mulighetene som åpnes ved at man kan bruke immunresponsen fra en frisk giver for å komplettere pasientens egen svekkede immunrespons mot kreften."

Professor Johanna Olweus leder forskergruppen Immunterapi og antigenpresentasjon, og leder K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft. Johanna Olweus er sisteforfatter sammen med Ton Schumacher, og Erlend Strønen er førsteforfatter. Artikkelen som ble publisert i magasinet Science, har tittelen: "Targeting of cancer neoantigens with donor-derived T cell receptor repertoires". 

Av Åslaug Brynildsen
Publisert 15. juni 2016 16:39 - Sist endret 25. juni 2019 11:32