Idéprisen 2022 til Victor Greiff og kolleger

Forskerne får prisen for å ha utviklet et virtuelt verktøy for antistoffutvikling.

Bildet kan inneholde: fottøy, podium, talerstol, stående, underholdning.

Victor Greiff har sammen med kolleger vunnet Idéprisen for 2022. Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2.

Greiff og kolleger har fått Idéprisen for Absolut!, et antistoffsimuleringsrammeverk som kan brukes til å identifisere og designe antistoffer til utvikling av legemidler. Metoden baserer seg på immunologi, kunstig intelligens og maskinlæring.

Bildet kan inneholde: briller, hår, panne, briller, smil.
Førsteamanuensis Victor Greiff. Foto: UiO.

– Vi er veldig takknemlige for denne prisen. Den anerkjenner vår forskning og vår innsats for å etablere en mer standardisert tilnærming til å finne antistoffer ved bruk av kunstig intelligens (AI), sier Greiff. Han fortsetter:

– Å finne og designe de rette antistoffene til behandling av ulike sykdommer er et ekstremt komplekst arbeid. Jeg tror at vår metode kan utgjøre en forskjell innen legemiddelutvikling.

Victor Greiff er førsteamanuensis ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Institutt for klinisk medisin, UiO og forsker ved Oslo Universitetssykehus.

Greiff påpeker at det er to postdoktorer i hans laboratorium, Philippe Robert og Rahmad Akbar, som har ledet arbeidet med Absolut!.

Utvikling av antistoffer tar lang tid

Antistoffer er små proteiner som kroppen lager for å bekjempe infeksjoner. De siste tiårene har bioteknologiske og farmasøytiske selskaper klart å utvikle en rekke antistoffer i laboratoriet til bruk i medisinsk behandling.

Flere av disse antistoffene er blant de 10 mest solgte legemidlene i verden.

– Det tar mange år å utvikle antistoffer i laboratoriet. For å gjøre antistoffer om til medikamenter, må vi først klare å finne antistoffer som ikke bare er spesifikke til det aktuelle viruset, men som også er godt tolerert av kroppen og tilstrekkelig stabile, forklarer Greiff.

Kan fremskynde prosessen ved hjelp av kunstig intelligens

Ved å bruke kunstig intelligens (AI) har Greiff og kolleger sett at de kan fremskynde prosessen, og gjøre dette virtuelt.

– AI kan oppdage og identifisere relevante mønstre for oss i store data, selv når vi ikke engang vet hvordan mønstrene vi leter etter, ser ut, sier han.

Imidlertid finnes det like mange AI-metoder som det finnes antistoffer, og det er vanskelig å vite hvilken AI-metode som er best.

Det er derfor Greiff og kolleger har utviklet antistoffsimuleringsrammeverk Absolut!.

– I denne virtuelle verdenen kan vi kontrollere alt: typen og kvaliteten på antistoffdata og støy, og reglene som skal læres. Disse store datamengdene er en drøm for AI-forskere, sier han.

Absolut! bidrar til individualisert tilpasset AI-metoder

Når en ny sykdom dukker opp, som nå med covid-19, vil antistoffer være svært viktige i utviklingen av nye legemidler.

– Med nye sykdommer må vi utvikle antistoffer raskt. Men å finne et feil antistoff ville ha kastet bort flere år med kliniske studier og hundrevis av millioner Euro for hver feil som gjøres, forteller han.

Han mener deres metode bidrar til å spare både verdifull tid og verdifulle ressurser.

– Å finne antistoffer uten å vite om den underliggende AI-strategien vi bruker for å gjøre det er nyttig, kan føre til feil i kliniske forsøk. Så vi gjør det motsatte, og trener AI-strategiene på forhånd, sier han.

– Vår virtuelle verden hjelper til med å ha en individualisert tilpasset AI-metode for hvert antistoffdesign-problem.

Om Idéprisen

Idéprisen deles ut årlig fra Inven2. Formålet med prisen er å få mer forskning ut til folket gjennom å utvikle produkter og tjenester til nytte for samfunnet.

Greiff og kolleger vant over 31 andre ideer, og vinner 250.000 kr og rådgivning om kommersialisering fra Inven2.

Referanse

• Robert, P. A., Akbar, R., Pavlovic, M., Widrich, M., Snapkov, I., Chernigovskaya, M., … & Greiff, V. One billion synthetic 3D-antibody-antigen complexes enable unconstrained machine-learning formalized investigation of antibody specificity prediction. https://doi.org/10.1101/2021.07.06.451258. Lenke til en preprint artikkel om Absolut! her.

Emneord: Victor Greiff, Idéprisen, Inven2, Immunologi, kunstig intelligens, maskinlæring
Publisert 24. juni 2022 12:39 - Sist endret 24. juni 2022 12:43