Tom Eirik Mollnes utnevnt til æresdoktor

Professor Mollnes ble utnevnt til æresdoktor ved Københavns Universitet for sitt banebrytende bidrag til forskning på komplementsystemet.

Bilde av professor Tom Eirik Mollnes under overrekkelsen

Overrekelsen av æresdoktoratet fant sted i Gamle Festsal ved Københavns Universitet. Foto: Nikolai Linares

Københavns Universitet (KU) har to kriterier for å bli utnevnt til æresdoktor. Det første er at forskeren skal ha gjort fremragende forskning som er internasjonalt anerkjent. Det andre er at forskeren skal ha hatt et fremtreende samarbeid med Københavns universitet. 

I år var professor i immunologi Tom Eirik Mollnes en av to forskere i medisin som ble kreert til æresdoktor ved KU. I tillegg ble en forsker fra juss, en fra økonomi og en fra antropologi utnevnt. 

–  Jeg ble veldig glad og opplever dette som en ære. Jeg er ydmyk over å ha fått denne utnevnelsen. Det hele har vært en uforglemmelig opplevelse, sier Mollnes. 

Han ble overrakt æresdoktoratet under en seremoni ved KU og var på audiens med Dronning Margrethe II av Danmark. 

–  Så er det klart at jeg aldri ville ha blitt æresdoktor uten dem rundt meg. Jeg ser på dette som en suksess for forskningsgruppen. Det viser at vi har fått til noe. Utnevnelsen går uten tvil til miljøet, understreker han. 

Har satt komplementsystemet på det medisinske kartet

Tom Eirik Mollnes tok doktorgrad i medisin ved Universitetet i Oslo i 1985. Han valgte å bruke forskerkarrieren til å finne ut mer om komplementsystemet, som er en del av det medfødte immunforsvaret. Dette til tross for at det ifølge ham selv var få som var interessert i det på den tiden.

–  Jeg satset på komplementsystemet likevel og det har vært en utrolig reise gjennom alle disse årene. Jeg har aldri angret og synes at jeg har verdens beste jobb, sier æresdoktoren. 

De siste 30 årene har situasjonen endret seg fra at det var lite kunnskap om betydningen av komplementsystemet til at denne nå brukes aktivt i diagnostisering og behandling av pasienter. 

Vår beste venn eller vår verste fiende?

Komplementsystemet har som oppgave å beskytte kroppen fra fare. Det aktiveres i større eller mindre grad når det opplever en trussel mot kroppens helse og funksjon.  

Et av de viktigste bidragene til Mollnes’ forskning er funnet om at komplementsystemets aktivering kan gjøre vondt verre. Aktiveringen kan til og med være selve årsaken til at pasienter dør av ulike sykdommer og kan dermed være farligere enn selve sykdommen.

–  I dag tror vi at komplementsystemet faktisk i større eller mindre grad bidrar til utvikling av vevs- og organskade ved nesten alle sykdommer, alt fra hjerte- og karsykdom til infeksjoner og sepsis, altså blodforgiftning, samt revmatisme, for å nevne noen, forteller han. 

Metoden han utviklet brukes i hele verden 

Som stipendiat var Mollnes med på å utvikle en metode som gjør at vi kan måle om komplementsystemet er aktivert eller ikke og hvor sterk aktiveringen er. Metoden går ut på å måle de aktiverte proteinene fra komplementsystemet i blodet og skille dem fra de som ikke er aktiverte. 

I dag brukes denne metoden til forskning og diagnostikk i hele verden. 

–  Disse metodene kan også brukes til å evaluere behandling. Pasienter kan få medisiner som demper aktiveringen av komplementsystemet. Da kan vi måle om aktiveringen avtar eller om pasienten trenger mer medisin, forklarer professoren. 

Budbringer ut i klinikken

Mollnes er basalmedisiner. Det betyr at han driver med grunnforskning i laboratoriet. 

Likevel er han tett på klinikken. 

–  Jeg ser på meg selv som en budbringer av kunnskapen fra grunnforskningen vår inn i klinikken. Jeg samarbeider tett med klinikere, sier han og fortsetter: 

–  Jeg ser at pasienter drar nytte av kunnskapen fra forskningen vår. Behandling med komplement-dempende medikamenter kan være livreddende i noen tilfeller. Å se at en ung pasient som er i ferd med å utvikle nyresvikt, får nyrefunksjonen normalisert og blir frisk etter å ha fått komplement-dempende behandling er fantastisk. Dette er en av de viktigste drivkreftene til å fortsette med forskning på komplementsystemet, videreutvikle metodene i laboratoriet og bringe kunnskapen om systemet ut i klinikken til pasientenes beste.   

Det medisinske fakultet gratulerer

Prodekan for forskning Jens Petter Berg
Prodekan for forskning Jens Petter Berg. Foto: Ine Eriksen, UiO

–  Fakultetet vil gjerne gratulere professor Tom Eirik Mollnes med kreeringen som æresdoktor ved Københavns Universitet (KU). Tom Eiriks forskning har gitt og fortsetter å gi store bidrag til vår forståelse av komplementsystemet. Deler av forskningen hans skjer gjennom ITN-prosjektet CORVOS hvor samarbeidet med blant andre KU har ført til at UiO nå har en felles ph.d.-gradsavtale, en såkalt avtale om 'joint doctoral degree' med KU. Det er en stor anerkjennelse og svært hyggelig at Tom Eirik har blitt æresdoktor ved KU, sier prodekan for forskning Jens Petter Berg. 

Institutt for klinisk medisin gratulerer

Bilde av Dag Kvale
Instituttleder Dag Kvale. Foto: Øystein Horgmo, UiO

–  Tom Eirik Mollnes har gjennom mange år vært svært forskningsaktiv og kombinert virksomhet ved Klinmed og egen lab i Bodø på en fremragende måte! At dette blir synlig gjennom et æresdoktorat er vel fortjent og instituttet gratulerer så mye, sier instituttleder Dag Kvale.

 

 

Kontakt

Les mer

Emneord: Tom Eirik Mollnes, komplementsystemet Av Elin Martine Doeland
Publisert 30. nov. 2022 16:51 - Sist endret 30. nov. 2022 16:51