English version of this page

Eric K. Fernströms nordiske pris for 2023 til Harald Stenmark

Stenmark får prisen for sin banebrytende kreftforskning. Han har særlig fokusert på proteiner som er sentrale for celledeling og for regulering av cellenes sorteringssystem.

Bilde av Stenmark

– Prisen er en veldig hyggelig overraskelse! Jeg håper at dette fører til at viktigheten av grunnforskning blir lagt merke til. Grunnforskning er en viktig del av forskningen selv om det noen ganger tar tid, sier en stolt professor Harald Stenmark. Foto: Øystein Horgmo, UiO. 

For Harald Stenmark var tildelingen av Eric K. Fernströms nordiske pris like uventet som gledelig.

– Det er en veldig hyggelig overraskelse! Jeg håper at dette fører til at viktigheten av grunnforskning blir lagt merke til. Grunnforskning er en viktig del av forskningen selv om det noen ganger tar tid, sier en stolt prisvinner.

Stenmark er professor og kreftforsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

Feilregulering av prosesser i cellenes membransystem

Harald Stenmarks forskningskarriere startet med et doktorgradsarbeid om difteri-toksiner, et sterkt giftprotein laget av difteribakteriene.

– Når giftproteinet kommer inn i den innerste delen av cellene, tar det livet av dem. Ideen var å bruke giftstoffet til også å eliminere kreftceller, forteller Stenmark.

Siden har interessen for transport av stoffer inn og ut av celler blitt en rød tråd gjennom Stenmarks forskning.

Kroppens celler er omgitt og innkapslet av en dynamisk membran, en slags beskyttende hinne. Membranen blir hele tiden påvirket av signalstoffer og ulike proteiner.

– Vi prøver å forstå sammenhengene mellom når noe går galt i cellens membransystem og hvordan det fører til at kreft utvikler seg, sier han.

Hvilke mekanismer er involvert når en celle forandres til en kreftcelle?

Harald Stenmark har gjort flere banebrytende funn om mekanismene som er involvert når en celle forandres til en kreftcelle.

Fokuset har vært på reseptorer, de spesialiserte mottakerne på cellemembranen som fanger opp signaler fra andre celler, og hvordan de interagerer med vekstfaktorer.

– Vekstfaktorer er stoffer som skilles ut fra celler og som kan få andre celler til å for eksempel vokse eller dele seg, forklarer han.

Dette gjør de ved å binde seg til en reseptor på overflaten av den nye cellen og trekke inn i cellen. Så transporteres de til endosomer, cellenes sorteringsstasjon. Deretter brytes de ned i cellenes rensesystem, lysosomene.

Denne mekanismen er viktig.

For altfor høye nivåer av vekstfaktorer og deres reseptorer kan nemlig føre til at cellen får en for kraftig stimulering, og dermed rask celledeling. Dette kan være skadelig og føre til kreft.

– Derfor er vi veldig interessert i denne biokjemiske prosessen, altså hva som skjer når vekstfaktoren brytes ned. Denne kunnskapen kan være viktig for diagnostisering, og dermed forbedrede behandlingsresultater, for kreftpasienter, sier Stenmark.

Har oppdaget og kartlagt FYVE-domenet

Et viktig forskningsbidrag fra Stenmarks gruppe har vært oppdagelsen og kartleggingen av det som er kjent som FYVE-domenet, som finnes på rundt 30 forskjellige proteiner i kroppen.

Forskerne har vist at FYVE-domenet binder seg til en tumorsuppressor, kalt PI3P. Tumorsuppressorer påvirker kreftcellenes evne til å angripe og spre seg i kroppen ved å bremse veksten av tumorer.

Professoren viste også at dette vanligvis skjer inne i cellene våre og at FYVE-domenet hovedsakelig finnes i cellenes sorteringsstasjon, endosomene. Det er der stoffer som cellen trenger, eller må kvitte seg med, sorteres og tas vare på.

Moderne forskning er teamarbeid

For å komme langt innen forskning kreves et sterkt engasjement, en lidenskap og en utholdenhet. For Stenmark er prisen en bekreftelse, ikke bare for hans eget forskningsarbeid, men for hele forskergruppen.

– Moderne forskning er teamarbeid. Jeg har en stor forskergruppe i dag på 30 personer og har vært så heldig å rekruttere dyktige folk. Jeg har ikke alltid sittet for meg selv og tenkt på funnene vi har gjort, min filosofi er å gi en stor grad av akademisk frihet til dem som forsker i gruppen.

Viktige bidrag for fremtidens kreftbehandling

Institutt for klinisk medisin er svært stolte av at Fernströms nordiske pris går til professor Harald Stenmark.

– Professor Harald Stenmark er en av våre mest respekterte og anerkjente forskere, og leder for Senter for kreftcelle-reprogrammering (CanCell), et senter for fremragende forskning, sier instituttleder Dag Kvale ved Klinmed, og fortsetter:

– Stenmark har gjort en rekke banebrytende bidrag innen basal cellebiologisk kreftforskning som vil være viktig i fremtidens kreftbehandling.  Vi gratulerer Harald Stenmark så mye med en svært velfortjent og prestisjetung pris!

En av de største medisinske prisene i Norden

Også dekan Hanne Flinstad Harbo ved Det medisinske fakultet ønsker å sende gratulasjoner til prisvinneren.

– Vi gratulerer hjerteligst vår professor Harald Stenmark med denne svært prestisjetunge prisen. Eric K. Fernströms Stiftelses Stora Nordiska Pris er en av de største medisinske prisene i Norden, og det er en meget stor anerkjennelse å få denne prisen, sier Harbo.

– Dette føyer seg inn i rekken av høythengende priser som er tildelt professor Stenmark for hans studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft. Det medisinske fakultet er stolte og glade for å være vertsinstitusjon for den fremragende forskningen som ledes av professor Stenmark. Vi ønsker lykke til videre med viktig, banebrytende forskning!

Om Eric K. Fernströms nordiske pris

Eric K. Fernströms nordiske pris deles årlig ut av Eric K. Fernströms Foundation ved Det medisinske fakultet ved Lunds universitet. Prisen deles ut til en fremragende medisinsk forsker fra et av de nordiske landene. I år er prisen verdt SEK 500 000, og deles ut på Forskningens dag 8. november i Lund.

Prisen ble annonsert via pressemelding fra Det medisinske fakultet ved Lunds universitet. Se den opprinnelige saken her. 

Kontakt

Les mer

 

Emneord: Harald Stenmark, CanCell, Kreftforskning, Fernströms nordiske pris Av Det medisinske fakultet ved Lunds universitet
Publisert 18. okt. 2023 22:55 - Sist endret 31. okt. 2023 21:55