Forskning og tulipaner i Nederland

Det er ikke enkelt å få et utenlandsopphold til å passe inn i en travel hverdag, men i  mars ble det tid til et 2 uker langt forskningsopphold ved det nederlandske forskningsintituttet NIVEL i Utrecht. I tillegg til forskningen ble det også tid til sykkelturer langs kanalene og utflukter til Amsterdam, Rotterdam og tulipanhagene i Keukenhof.

NAFALM-student Torunn Bjerve Eide på forskningsopphold i Utrecht, Nederland

Vi er mange som kjenner følelsen av å sitte alene på vårt lille kontor og streve med tall og vaiabler – det kan føles litt ensomt når man står fast! Når de som jobber med det samme datamaterialet sitter spredt rundt i hele Europa, blir det etter hvert et savn å ha mulighet til den daglige småpraten om det man driver med. 

Med god støtte fra veileder var det derfor ingen vanskelig avgjørelse å søke om reisestipend fra Forskerskolen. Jeg kontaktet det nederlandske forskningsinstituttet NIVEL, som er koordinatorer for studien Quality and Costs of Primary Care in Europe (som mitt prosjekt henter materiale fra), og de var straks positive til å ta imot besøk.

Både på grunn av familie og jobbsituasjon, med 50% arbeid i egen praksis, var det vanskelig å planlegge et langt opphold, men jeg landet på at 2 uker var nok til at jeg kunne få et faglig utbytte samtidig som det var overkommelig å være borte fra alt som skjer hjemme. NIVEL var veldig fleksible på både tidspunkt og varighet av opphold, og det er tydelig at de er vant til å ta imot både gjesteforskere og studenter for kortere og lengre tidsperioder. Vi avtalte ankomstdato i mars 2016, og så var det bare å begynne å glede seg.

Reisen gikk til Utrecht, som er en veldig hyggelig, akkurat passe stor by, full av studenter og dermed også full av kafeer, restauranter og kulturtilbud. Sentrum er karakteristisk nederlandsk med kanaler kantet av gamle, skakke hus. På grunn av alle studentene er det også et nokså sprengt boligmarked, men jeg fikk leid en litt luguber leilighet i et hyggelig studentstrøk gjennom Airbnb og hadde alt jeg trengte der. Sykkel fulgte med leiligheten, og i Nederland er sykkel nøkkelen til å føle seg som lokalbefolkning og ikke som gjest!

NIVEL ligger i moderne lokaler like utenfor sentrum, og et fint og lyst kontor for gjesteforskere, - med tilhørende kaffemaskin! – stod klart. Jeg fikk veldig god hjelp av forskerkollega Willemijn Schäfer, som har vært og er min hovedkontakt ved NIVEL og som nok er den som kjenner materialet best.  I tillegg til avtalte møter med lederne for QUALICOPC, ble dagene brukt til å fordype meg i egen forskning. Det var veldig nyttig og morsomt å ha mulighet til daglige diskusjoner rundt små og store ting man lurer på underveis, i tillegg til de mer formelle møtene om samarbeid videre. Nederland er på alle måter et veldig enkelt land å være gjest i for en nordmann. Nederlenderne er akkurat like uformelle som vi er vant til her hjemme, kleskoden er like avslappet, alle snakker svært godt engelsk og til alt overmål spiser de brødskive med ost til lunsj og er helt enig i at varm mat hører middagen til (til frustrasjon for besøkende italienere!).

I tillegg til forskningen ble det også tid til sykkelturer langs kanalene og utflukter til Amsterdam, Rotterdam og tulipanhagene i Keukenhof. Våren var litt kaldere enn jeg hadde håpet på, men tulipanene blomstret heldigvis likevel!

Hvis du lurer på å benytte muligheten til å søke stipend fra forskerskolen har jeg et råd: Gjør det! Det er både morsomt og nyttig, og uansett form, innhold og varighet på et opphold kommer man hjem med nyttig kunnskap man ikke hadde fra før, både om forskning og om helt andre ting! Om du ikke har et prosjekt der det er helt opplagt at et utenlandsopphold er på sin plass, er det likevel min erfaring at det å være i en annen setting enn egen, travel hverdag gir en veldig god mulighet til ro og fordypning i eget prosjekt.

Tusen takk til Forskerskolen for økonomisk bidrag som gjorde oppholdet mulig!

 

 

 

Emneord: Utenlandsopphold Av Torunn Bjerve Eide
Publisert 29. apr. 2016 13:39 - Sist endret 3. juni 2016 14:22