– Returner ubrukt antibiotika til apoteket

Antibiotikaresistens er en stor global helsetrussel. Som et ledd i arbeidet mot resistens pågår det nå en norsk kampanje for å få flest mulig til å returnere ubrukt antibiotika.

Returposer for antibiotika: Antibiotika som kastes i søpla eller toalettet kan skade naturen og gjøre bakteriene motstandsdyktige mot antibiotika; Antibiotika forskrevet deg er tilpasset din infeksjon og skal ikke brukes av andre; Returner derfor all ubrukt antibiotika til apoteket; Takk for at du tar vare på miljøet og bidrar i kampen mot antibiotikaresistens!

Unødig bruk av antibiotika og antibiotika som havner i naturen, kan bidra til å gjøre bakterier motstandsdyktige eller resistente. Gjennom returkampanjen oppfordres alle som har ubrukt antibiotika liggende til å returnere disse til apoteket.

Profilbilde Sigurd Høye
Sigurd Høye, allmennlege, førsteamanuensis og leder for ASP. Foto: Siri Jensen, UiO.

–  Antibiotika som kastes i søpla eller i toalettet kan være med på å skade naturen og gjøre bakterier resistente mot antibiotika. Returnerer du ubrukt antibiotika til apoteket bidrar du både til å ta vare på naturen og å forebygge antibiotikaresistens, sier Sigurd Høye, allmennlege, førsteamanuensis og leder for Antibiotikasenteret i primærmedisin (ASP).

Det er Antibiotikasenteret i samarbeid med Apotekforeningen som står bak kampanjen. I tillegg til å unngå at antibiotika havner i naturen, er formålet med kampanjen å øke kunnskapen om antibiotikabruk og resistensutvikling.

–  Vi er avhengig av at det vi har av antibiotika fungerer når det skal. Unødvendig bruk av antibiotika, og antibiotika som kastes i naturen utgjør en trussel mot dette. Når du får forskrevet antibiotika av legen, er dette tilpasset din infeksjon. Det er derfor viktig å ikke dele antibiotika med andre, eller å begynne på en ny antibiotikakur uten å ha avklart dette med lege, understreker Høye. 

Returposer på apoteket

Apotekene vil i disse dager ha særskilte returposer for antibiotika tilgjengelig.

–  Returposen får du på apoteket. Returposene vil også bli delt ut til alle som henter antibiotika, sier Høye, men presiserer:

–  Selv om denne kampanjen pågår nå, kan du alltid, gjennom hele året, returnere ubrukte medisiner til apoteket.

Kampanjestart er i uke 46, i forbindelse med den internasjonale antibiotikauken som går fra 18.-24. november.

Mer om hvordan du kan forebygge antibiotikaresistens: 5 tips for å unngå unødvendig bruk av antibiotika (Youtube).

 

Publisert 15. nov. 2021 15:19 - Sist endret 16. nov. 2021 09:48