Et nytt samtaleverktøy for MUPS-pasienter hjalp fastlegene

«Før visste jeg ikke hvordan jeg kunne hjelpe disse pasientene. For noen år tilbake hadde forsker og fastlege Cathrine Abrahamsen avmaktsfølelse i konsultasjoner med pasienter som hadde medisinsk uforklarte plager og symptomer (MUPS). 

Cathrine Abrahamsen med pasient

Foto: Privat

– I møtet med disse pasientene følte jeg meg som en skikkelig dårlig lege. Så begynte jeg spørre om hva pasientene mente de fikk til, sier Abrahamsen

Det var starten på utviklingen av et strukturert samtaleverktøy for allmennpraksis og deretter pilotundersøkelse og doktorgradsprosjekt. Nå er verktøyet testet ut i en kvalitativ studie med fokusgruppeintervjuer av åtte fastleger som har brukt det på i alt 49 pasienter med MUPS.

Den kvalitative studien viser at legene opplevde at verktøyet var lett å bruke, og at strukturen var til hjelp for å sortere, klargjøre og konkretisere pasientens plager. Samtaleverktøyet førte til at fastlegene opplevde at de hadde noe å bidra med. Flere av legene erfarte at pasientene ble fortere friske og kom raskere tilbake i arbeid.

Les hele intervjuet på hjemmesidene til Den norske legeforening (legeforeningen.no).

Publisert 1. nov. 2022 09:03 - Sist endret 20. feb. 2023 09:15