EVU-kurs: Teorier og metoder i helseetikken

Målgruppen for dette kurset er helsepersonell, samt andre interesserte som ønsker kompetanseheving i helseetikkens teorier og metode. Kurset ble avholdt for siste gang i januar 2023. Det vil dessverre ikke bli satt opp flere.

Kort om kurset

Kurset handler om etiske teorier og metoder som er nyttige for å håndtere og forstå helseetiske problemer. Noen etiske teorier, som konsekvensetikk og fireprinsippsetikk, tar mål av seg til å finne de beste løsningene på etiske spørsmål og argumentene som begrunner disse løsningene. Andre teorier, som dydsetikk og omsorgsetikk, kan hjelpe oss å belyse etiske spørsmål og gi oss begreper til å forstå spørsmålene og hva som står på spill i dem. I kurset vil vi bruke teoriene/metodene til å drøfte etiske spørsmål, for å vise både muligheter og begrensninger ved teoriene/metodene. Prioritering i helsetjenesten blir behandlet grundig som et gjennomgangstema. De andre helseetiske spørsmålene som for eksempel dødshjelp, bioteknologiens etikk og helsetjenestens grenser kan variere fra gang til gang. Det vil i hovedsak være prinsipielle spørsmål og spørsmål på samfunnsnivå og overordnet nivå i helsetjenesten.

Tid og sted

  • 16. og 17. januar 2023
  • 26. og 27. januar 2023
  • Detaljert timeplan
  • Sted: Ullevål sykehus 25, Laboratoriebygningen, grønt auditorium.

Hva lærer du?

Etter fullført kurs skal du kunne

  • vise hvordan profesjonsetikk, dydsetikk, omsorgs- og nærhetsetikk, feministisk etikk og diskursetikk kan kaste lys over helseetiske problemer og helsefaglig praksis
  • forklare det norske systemet for prioritering i helsetjenesten
  • anvende kasuistisk tilnærming og fireprinsippsetikk på helseetiske problemer
  • vise hvordan ulike standpunkter i helseetiske debatter kan forstås i lys av politisk liberalisme og kommunitarisme
  • drøfte styrker og svakheter ved det norske systemet for prioritering i lys av diskursetikken og andre etiske teorier
  • redegjøre for de helseetiske spørsmålene som har blitt vektlagt i undervisningen, med vekt på ulike posisjoner og argumenter
  • analysere argumentasjon om helseetiske spørsmål ved hjelp av grunnleggende prinsipper for argumentasjonsanalyse, inkludert holdbarhet og relevans

Undervisning

Undervisningen foregår på norsk og vil bestå av forelesninger og studentaktiviserende undervisning som gruppearbeid og etikkdrøftinger i plenum og i grupper. Undervisningen foregår sammen med medisinstudenter og studenter på masteremnet SME4110 - Teorier og metoder i helseetikken.

Detaljert timeplan

Oppgaver - refleksjonsnotat

Forelesere er fra Senter for medisinsk etikk ved UiO.

Det vil bli stilt krav til 80 % tilstedeværelse på opplæringsprogrammet for å få kursbevis, men det er ingen eksamen på EVU-kurset.

Anbefalt litteratur

Litteraturliste 

Påmelding og opptakskrav

Det er ingen opptakskrav. Antall deltakere begrenses til 20. Det er førstemann til mølla som gjelder.  

Kursavgift på kr 1500,- vil bli sendt som faktura etter opptak.

Godkjenninger

Kurset er godkjent av:

Presteforeningen som del av spesialistutdanningen for prester i helse- og sosialsektor, tellende med 24 kurstimer. 

Helsesekretærforbundet i Delta med 24 timer.

Legeforeningen for alle spesialiteter med til sammen 24 timer som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.

Fagforbundet som tellende i program for klinisk fagstige med 24 timer for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, sykepleiere samt øvrige helsefaglige personellgrupper.

Sykepleierforbundet som meritterende med totalt  24 timer for klinisk spesialist i sykepleie/ spesialsykepleie.

Psykologforeningen som 24 timer vedlikeholdskurs for psykologspesialister.

Publisert 8. nov. 2016 10:03 - Sist endret 4. juli 2023 13:05