English version of this page

Studie om kosthold i svangerskapet

Vi vil undersøke hva gravide bør spise, og om økologisk kosthold under svangerskapet påvirker helsen hos mor og barn.

Kostholdsrådene som gis til gravide følger Helsedirektoratets anbefalinger og det er godt dokumentert at dette reduserer risikoen for mange kroniske sykdommer, men det er få studier som har undersøkt gravides behov og ingen som har studert effekten av økologisk kosthold.

Tre forskere som er ansvarlige for prosjektet
Prosjektledelsen fra venstre: Doktorgradsstudent Kristin Stenger Rosnes, professor Per Ole Iversen og førsteamanuensis Christine Henriksen.

Om prosjektet

I denne studien vil vi fokusere på Helsedirektoratets kostanbefalinger for gravide, i tillegg tiI at vi ønsker å undersøke effektene av et økologisk kosthold under svangerskapet hos både mor og barn. 

Mål

Formålet med dette prosjektet er å undersøke effektene av å følge kostanbefalingene for gravide, samt undersøke potensielle effekter av et økologisk kosthold under svangerskapet og hos det nyfødte barnet frem til det er blitt to år.

Delta

Vi søker nå deltakere til studien. Les mer om hva dette innebærer og hvem som kan delta på rekrutteringssiden til prosjektet.

Bakgrunn

Det er godt dokumentert at et kosthold etter Helsedirektoratets anbefalinger reduserer risikoen for mange kroniske sykdommer, som hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og flere former for kreft. Det anbefalte kostholdet er i hovedsak plantebasert, med grove kornprodukter og mye grønnsaker, frukt og bær. I tillegg anbefales det å bruke magre meieriprodukter, fisk, bønner, linser, erter og nøtter. Mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og matvarer med mye mettet fett, sukker og salt bør begrenses. Dette kostholdet anbefales også til gravide. 

Mange hevder også at økologisk mat er er sunnere å spise enn konvensjonelt dyrket mat, men forskningen har ikke bevist at det er bedre for helsen å spise økologisk mat, verken for den generelle befolkningen eller for gravide. I OrgDiet-studien ønsker vi å undersøke om et økologisk kosthold under svangerskapet vil påvirke faktorer knyttet til helse.

Finansiering

  • Universitetet i Oslo
  • Eckbos Legat
  • Ekhagas legat (Sverige)
  • Throne Holst fondet

Avhandlinger

Masteroppgave

  • Compliance with the Norwegian dietary guidelines among pregnant woman and their risk factors for future cardiovascular disease, av Kristine Huseby, 2023.

Presentasjoner/foredrag

  • 2023: Årsmøte til Norsk Tidsskrift for Ernæring, protokoll-presentasjon av Kristine Huseby.
  • 2024: Årlig konferanse arrangert av Klinisk ernæringsfysiologers forening, Bergen, protokoll-presentasjon av Monica Dahlgren.
Publisert 7. mars 2022 10:09 - Sist endret 19. mars 2024 09:16

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere