Har funnet en potensiell medisin mot cøliaki

En ny pille kan hemme dannelsen av skadelig gluten hos personer med cøliaki. Studien er gjennomført av professor Knut Lundin sammen med norske og europeiske kolleger.

Bilde av en person som holder en pille og et vannglass.

Professor Knut Lundin ser for seg at «cøliakipillen» kan brukes på flere måter, både forebyggende, lindrende eller for å kunne spise et vanlig kosthold. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Cøliaki er en sykdom i tarmen som kommer av at personen ikke tåler proteinet gluten. Inntak av gluten fører til at tarmtottene, som er en viktig del av innsiden av tarmen, blir ødelagt. Skade på tarmtottene hemmer oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen. Sykdommen rammer omtrent 1 til 2 prosent av befolkningen i Norge.

Gluten finnes i alle kornsorter. Et strengt glutenfritt kosthold er i dag den viktigste behandlingen mot sykdommen. Den nye pillen kan derimot gjøre det mulig for personer med cøliaki å spise gluten.

Bilde av professor Knut Lundin.
– Jeg føler meg helt sikker på at dette blir en suksess. Det er mer og mer sikkert at det kommer en medisin mot cøliaki, sier professor Lundin. Foto: Øystein Horgmo,UiO.

– Dette er et kjempestort gjennombrudd. Denne pillen beskytter så godt som 100 prosent mot gluten. Jeg betrakter dette som et ekstremt viktig skritt fremover for å kunne lage en medisin som kan hjelpe cøliakere, sier Lundin.

Han er professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiO og overlege ved OUS Rikshospitalet. 

Den nye pillen hemmer enzymet transglutaminase

Når gluten kommer ned i tarmen, så er det et enzym i tarmveggen som endrer glutenet. Enzymet heter transglutaminase, og er et stoff som fremmer den kjemiske reaksjonen som gjør at glutenet endres. 

– Dette er et naturlig enzym som finnes hos alle mennesker, ikke bare hos personer med cøliaki, forklarer forskeren.

Forskjellen er at det endrede glutenet setter i gang en immunreaksjon hos personer med cøliaki. Dette fører til at tarmtottene, som er viktige for opptak av næringsstoffer fra tarmen, ødelegges.

– Når glutenet blir endret, får det såkalte negative ladninger, som da blir gjenkjent av T-cellene i tarmen hos cøliakere, og skaper den livslange immunreaksjonen hos cøliakere, forklarer Lundin.

Den nye pillen hemmer enzymet transglutaminase som endrer på glutenet. På denne måten dannes det ikke noe skadelig gluten og immunsystemet reagerer ikke på glutenet. 

Dette fører igjen til at tarmtottene på innsiden av tarmen ikke tar skade, og kroppens evne til å ta opp næringsstoffer fra tarmen svekkes ikke.

– Totalt sett, så ser vi en kjempebra medikamentrespons. Denne pillen virker, slår Lundin fast.

Bilde av brød
Gluten finnes i alle kornsorter. Et strengt glutenfritt kosthold er i dag den viktigste behandlingen mot sykdommen. Den nye pillen kan derimot gjøre det mulig for personer med cøliaki å spise gluten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com. 

Cøliakipillen kan ha flere bruksområder

En ny medisin mot cøliaki vil kunne ha stor betydning for pasienter som har sykdommen.

Professor Knut Lundin ser for seg at «cøliakipillen» kan brukes på flere måter, både forebyggende, lindrende eller for å kunne spise et vanlig kosthold.

– En pille mot cøliaki kan brukes forebyggende i tilfeller der man mistenker at man kan få i seg gluten. Eller man kan bruke det lindrende når man har fått i seg gluten, sier forskeren, og fortsetter:

– Man kan også tenke seg at man kan bruke en slik pille dersom det eneste alternativet er å spise glutenholdig mat. Eller så kan man tenke seg at man ved å ta en slik pille to-tre ganger om dagen, kan spise et vanlig kosthold.

Men dette blir nok ikke helt med det første.

Tror pillen vil komme på markedet

Som ved utviklingen av andre medikamenter, kan det ta tid før en potensiell medisin mot cøliaki vil kunne komme på markedet. Medikamentet må først testes videre på sikkerhet og effekt, og det tar tid.

Forskeren vil ikke anslå noe tidsperspektiv, men er svært optimistisk for at medisinen vil komme etter hvert.

– Jeg føler meg helt sikker på at dette blir en suksess. Det er mer og mer sikkert at det kommer en medisin mot cøliaki. Det er helt usannsynlig at ikke ett eller flere firmaer vil klare å komme til en godkjenning for et legemiddel på cøliaki, sier Lundin.

Prøvde ut ulike varianter av medisinen

160 cøliakipasienter fra flere europeiske land deltok i studien, og omtrent 40 av disse var norske. Alle deltagerne kom først til en undersøkelse med gastroskopi. De måtte ha fine tarmtotter, altså være friske fra sin cøliaki ved starten av studien.

Deltagerne ble delt inn i fire grupper.

– Så begynte de å spise en kjeks med 3 gram gluten hver dag i seks uker. En halvtime før de spiste den glutenholdige kjeksen tok de en pille, som kom i fire varianter: en placebo-pille og en pille med lav, middels og høy dose, med henholdsvis 10, 50 og 100 mg, forteller Lundin.

Deltagerne visste ikke selv hvilken pille de fikk. Etter seks uker målte forskerne tottehøyden i tarmen på deltagerne for å se hvilken variant av pillen som virket best.

– For de som fikk den høyeste dosen med 100 mg, så beskytter pillen så godt som 100 prosent mot totteforandringer i tarmen, forteller forskeren, og fortsetter:

– Blant de deltagerne som fikk 50 mg er det litt flere som fikk endringer i tarmen, og de som fikk den laveste dosen på 10 mg har omtrent samme resultater som de som fikk placebo-pille. Der fikk de fleste noen endringer i tarmen, opplyser Lundin.

Det var lite rapporterte bivirkninger i studien. Professor Lundin og kolleger skal forske videre på medisinen i oppfølgingsstudier.

– Neste skritt er å undersøke effekten av dette medikamentet på cøliakere som prøver å holde en glutenfri kost, men som fortsatt har symptomer. Denne studien begynner til høsten, og den skal gå i mange europeiske land med 400 deltagere. Det må antagelig også en fase 3 studie til før dette medikamentet kan komme på markedet, avslutter forskeren.

Studien ble publisert i det prestisjefulle tidsskriftet the New England Journal of Medicine 1. juli 2021. 

De norske deltagerne ble fulgt opp av førsteamanuensis ved UiO og overlege på Sykehuset Innlandet Gjøvik, Øistein Hovde, professor ved UiO og overlege på Akershus universitetssykehus, Jørgen Jahnsen, og dyktige studiesykepleiere og labpersonell på henholdsvis Sykehuset Innlandet Gjøvik, OUS Rikshospitalet og Ahus. 

Kontakt

Publikasjon

Les mer

Relaterte saker

Emneord: cøliaki, medikamentforskning, Knut Lundin Av Elin Martine Doeland
Publisert 1. juli 2021 16:42 - Sist endret 2. juli 2021 15:38