English version of this page

Ny kunnskap om hvordan immunforsvaret fungerer

Nye funn kan gi fortgang i «on-demand»-produksjon av antistoffbaserte medikamenter og vaksiner.

Foto av Salmonellabakterier.

Salmonellabakterier kan være alvorlige for personer med nedsatt immunforsvar. Foto: Wikimages

Å kunne forutsi antistoff-antigenbinding er et sentralt spørsmål i immunologi og meget viktig for arbeidet med å lage antistoffbaserte medikamenter og vaksinedesign. En internasjonal forskergruppe har gjort funn som beviser at prosessen der antistoffer forbindes med antigener er mer forutsigbar enn man tidligere har visst om.

Forskergruppen fra Sveits, USA og Norge offentliggjorde sine funn i tidsskriftet Cell Reports denne uken.

Immunsystemet er kroppens forsvar

Immunsystemet vårt trenger å kunne gjenkjenne og nøytralisere både tidligere og nåværende trusler, som virus, bakterier og ulike infeksjoner. Det gjør det ved å bruke veldig mange immunceller, litt på samme måte som når en nasjon trenger mange soldater for å forsvare sin suverenitet.

På grunn av det enorme antallet av kroppens ‘soldater’ og mulige fiender (virus, bakterier og andre sykdomsfremkallende tilstander), har man ofte antatt at samspillet mellom immunceller og sykdomsfremkallende tilstander (patogener) skjer tilfeldig og er nesten umulig å forutsi.

On-demand utvikling av antistoff

Men nå endrer nye funn dette: – Vi oppdaget et sett med strukturelle (tenk 3D) bilder som viser interaksjonen mellom immunceller og patogener, forteller forsker Rahmad Akbar fra Universitetet i Oslo. Bildene gjør at forskerne har funnet mønstre i hvordan antistoff gjenkjenner et patogen, noe som gjør prosessen med immuncellegjenkjenning forutsigbar. På bakgrunn av denne kunnskapen kan utviklingen av antistoffbaserte medisiner og vaksiner gå raskere.

– Det kan i fremtiden muliggjøre on-demand utvikling av antistoffbaserte medikamenter, akkurat som da Netflix aktiverte on-demand TV-serier: vi trenger kanskje ikke lenger å vente til neste sesong for å få antistoffene eller vaksinene våre, sier Akbar.

Les hele artikkelen i Cell Reports her.

Illustrasjon av immunrespons
Her er immunforsvarets respons illustrert. Illustrasjon: Akbar et al. 2021 Cell Reports

Les mer om gruppen som jobber med dette på sidene deres: Bioinformatikk og systemimmunologi

Emneord: patogen, Immunologi, immunforsvar, antistoffer, vaksinedesign Av Hanne Bjerknes
Publisert 17. mars 2021 14:59 - Sist endret 17. mars 2021 23:49