Diabetesforbundets forskningspris til Trond Geir Jenssen

Jenssen får prisen for sitt langvarige arbeid med nyresykdom, transplantasjoner og diabetes. Prisen ble delt ut på Verdens Diabetesdag 14. november.

Bildet kan inneholde: briller, hake, eldre.

Professor Trond Geir Jenssen. Foto: UiO.

– Det var overraskende og veldig å gledelig å høre at jeg var tildelt prisen. Jeg ser på det som en honnør, ikke bare til meg selv, men til hele vår forskningsgruppe som arbeider med denne problematikken, sier en glad Trond Geir Jenssen.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og UiT, Norges arktiske universitet, samt overlege ved Oslo universitetssykehus. Jenssen tildeles forskningsprisen for sitt arbeid innen norsk og internasjonal diabetesforskning over mange år.

– God forskning er ikke enkeltmanns-prestasjoner. God forskning er resultat av god kunnskap og hardt arbeid i team, hvor alle bidrar på sin måte, fremhever han.

Diabetes etter nyretransplantasjon

Professoren har forsket på sammenhengen mellom nyresykdom, nyretransplantasjoner og diabetes i over 20 år. 15-20 % av alle pasienter som gjennomgikk nyretransplantasjon den gang utviklet diabetes like etterpå, såkalt posttransplantasjonsdiabetes eller PTDM.

– Vi har derfor vært opptatt av å finne ut hvorfor PTDM utvikler seg, og hvilke komplikasjoner det medfører senere i livet. Vi har for eksempel vist at diabetes etter nyretransplantasjon utgjør en betydelig risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, forteller Jenssen.

Fordeler og ulemper med transplantasjonsbehandling

Parallelt har han også forsket på fordeler og ulemper ved å transplantere bukspyttkjertel eller insulinproduserende celler, til personer som har en diabetes type 1 som det er vanskelig å kontrollere.

– Det er positivt at de fleste av disse pasientene får en normalisering av blodsukkeret etter transplantasjonen. Samtidig må de bruke immundempende medikamenter slik at kjertelen eller cellene overlever, sier han.

Målet er et liv fritt for komplikasjoner

Det er flere tusen mennesker i Norge som er nyretransplantert, så dette berører mange. Hvert år transplanteres 250-270 nye personer. Målet med Jenssens forskning er at alle pasientene skal leve et så komplikasjonsfritt liv som mulig.

– Å forebygge PTDM og gi optimal behandling når den først har oppstått har også vært viktig for oss. I dag er det knapt 10% som får PTDM. Dette er gledelig, og i hovedsak et resultat av bedre kunnskap om hvordan man skal forebygge sykdommen, forklarer han.

I tillegg har han og kolleger påvist at visse immundempende medikamenter, det å være overvektig og ha bukfedme bidrar til sykdommen.

Om prisen

Diabetesforbundets forskningspris hedrer forskere som bidrar til mer kunnskap om diabetes. Det er uavhengige forskere i de andre nordiske landene som avgjør hvem som mottar prisen på 100.000 kroner.

Trond Geir Jenssen fikk utdelt prisen på Verdens Diabetesdag den 14. november.

Emneord: diabetes Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 14. nov. 2020 10:30