Hederspris til Lars Mehlum

Professor Lars Mehlum er tildelt Schizofrenidagenes ærespris for sin forskning og sitt arbeid mot stigma.

Bildet kan inneholde: blå, lilla, gest, podium, underholdning.

Professor Lars Mehlum mottar Schizofrenidagenes ærespris av Henriette Grimsby Rafoss, faglig leder for Schizofrenidagene 2022. Foto: Rune Havn.

Schizofrenidagene er Nordens største konferanse innen psykiatri. På årets konferanse i Stavanger ble professor Lars Mehlum tildelt Schizofrenidagenes ærespris for 2022.

– Prisen er naturligvis en hyggelig anerkjennelse av innsats gjennom mange år. Men det er også en anerkjennelse av betydningen av systematisk forebyggende arbeid for å forebygge selvmord, sier Mehlum.

– Vi er mange som ønsker økt fokus på selvmordsproblematikken. Det er ett av vår tids store folkehelseproblem. Vi vil at våre myndigheter skal satse mer på forebyggende tiltak, legger han til.

Mehlum er senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) ved Universitetet i Oslo.

Lang karriere med mening og engasjement

Schizofrenidagenes ærespris deles ut til personer eller organisasjoner som har utmerket seg innen psykisk helsefeltet. Dette kan være gjennom forskning, behandling, kunnskap, informasjon eller arbeid mot stigma.

I begrunnelsen for prisen fremheves Mehlums lange karriere og utrettelige forskningsarbeid. Videre trekkes det frem at han hele karrieren har vært svært opptatt av kunnskapsbasert behandling.

Han har blant annet stått sentralt i utviklingen av de nasjonale strategiene for selvmordsforebygging i Norge.

Juryen trekker også frem Mehlums engasjement og medmenneskelighet. De påpeker hvordan han fremstår som en håpefull person, til tross for at han forsker på et fagfelt som bærer preg av mye smerte, sorg og død.

Har hjulpet tusener av ungdommer 

På spørsmål om hva som er det viktigste han har gjort på forskningsfeltet, trekker Mehlum frem forskningen for å redusere selvmordsatferd og selvskading hos ungdom.

– Vi har vist at det er mulig redusere selvmordsatferd og selvskading hos ungdommer på en effektiv og varig måte. Dette har vi gjort ved hjelp av en relativt kortvarig psykoterapeutisk behandling, sier han.

Professoren forteller at studien har ledet til fullskala implementering av denne behandlingen i Norge, i tillegg til mange andre land.

– Gjennom dette har tusener av ungdommer og deres familier fått hjelp, forteller han.

Fortsatt mange myter og stigma som hindrer at folk får hjelp

I prisbegrunnelsen beskriver juryen videre hvordan Lars Mehlum har fremmet åpenhet på feltet, drevet folkeopplysning og jobbet for å fjerne stigma. Bidrag som har vært svært viktige for både enkeltpasienter og for samfunnet.

– Det hersker fortsatt mange myter, stigma og tabuer. Både innen forebygging av selvmord og behandling av personer med suicidal og selvskadende atferd. Slike forestillinger er et vesentlig hinder for at folk vil søke hjelp eller tilby seg å hjelpe andre. Det viser våre befolkningsundersøkelser, sier Mehlum.

Informasjon og forebyggende tiltak er avgjørende

Ifølge professoren har det stor potensiell forebyggende effekt å påvirke og endre holdninger hos folk.

– Vi jobber for at folk skal bli bevisst på å gi og få hjelp. Enten for psykiske vansker eller eksistensielle problemer når de står midt i livskriser, sier han.

Derfor er folkeopplysning og kunnskapsformidling svært viktig, påpeker Mehlum.

– Det er viktig å nå lenger ut i befolkningen med forebyggende tiltak. Mange som har økt risiko for selvmord tar ikke kontakt med hjelpeapparatet. Vi må nå ut til dem!

Les mer

Kontakt

Emneord: nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, selvmordsforebygging, selvmordsforskning, Lars Mehlum Av Julie Nybakk Kvaal
Publisert 29. nov. 2022 12:45 - Sist endret 29. nov. 2022 12:45