Hva er sammenhengen mellom stemningssvingninger, søvn og bruk av rusmidler hos personer med bipolar lidelse?

Stipendiat Stine Holmstul Glastad

Profilbilde av Stine, brunt, kort hår, svart genser

Stine Holmstul Glastad. Foto: Kirsten Sjøwall. 

Bipolar lidelse er en alvorlig psykisk lidelse som karakteriseres av store svingninger i humør og energi. Lidelsen består av depressive, hypomane og/eller maniske sykdomsepisoder. Depressive episoder kjennetegnes av symptomer som nedstemthet, endret appetitt, og følelse av verdiløshet, mens hypomane og maniske episoder er preget av blant annet oppstemthet eller irritabilitet, overdreven selvtillit og redusert søvnbehov. Mange personer med bipolar lidelse opplever gjentatte sykdomsepisoder gjennom livet. Det er derfor viktig å få mer kunnskap om hva som kan utløse, forsterke og forlenge sykdomsepisodene. I tillegg er det viktig å finne ut om bruk av rusmidler kan utløse nye sykdomsepisoder. Ved å svare på disse spørsmålene håper vi å kunne forebygge og behandle lidelsen bedre.

Søvn, rusmidler og bipolar lidelse

En stor andel av personer med bipolar lidelse opplever søvnproblemer, og bruk av rusmidler er svært utbredt [1, 2]. Rusmidler som nikotin og alkohol kan ha en negativ innvirkning på sykdomsforløpet ved bipolar lidelse. For eksempel er det funnet en sammenheng mellom nikotinbruk og risiko for selvmordsforsøk [3], og mellom alkoholbruk og hyppigere sykdomsepisoder [4]. Vi vet imidlertid lite om hvor grensen for skadelig bruk av rusmidler går, eller i hvilken grad sammenhengen mellom rusbruk og et mer alvorlig sykdomsbilde skyldes at personer med mer alvorlige former for bipolar lidelse «selvmedisinerer» med nikotin, alkohol og andre rusmidler. Noen av disse spørsmålene ønsker jeg å utforske i mitt doktorgradsprosjekt.

Søvnproblemer kan være til stede i alle faser av den bipolare lidelsen, både i de hypomane/maniske og depressive episodene og i de mer symptomfrie periodene. En type søvnproblem som går igjen, er insomni som blant annet innebærer et mønster av problemer med innsovning, oppvåkning i løpet av natten, eller for tidlig oppvåkning om morgenen. Insomni har blant annet vist seg å være forbundet med mer alvorlige symptomer og dårligere fungering sosialt og yrkesmessig [2].

Så langt i mitt doktorgradsprosjekt har vi undersøkt søvnproblemer og nivået av depressive og maniske/hypomane symptomer hos personer med bipolar lidelse som ikke har en diagnostisert ruslidelse. Mer spesifikt har vi sett på bruk av nikotin og «normal» bruk av alkohol. Normal bruk av alkohol er her definert som bruk som ikke oppfyller kriteriene for en ruslidelse. Resultatene viser at det er en sammenheng mellom nikotinbruk og søvnproblemer, hvor personer som bruker både moderate og høye nivåer av nikotin (definert til hhv. under og over 12 sigaretter/snus per dag) har større risiko for insomni. Vi fant derimot ingen sammenhenger mellom nikotinbruk eller «normal» bruk av alkohol og nivået av depressive eller hypomane/maniske symptomer. Det vil dermed si at å drikke lave og moderate mengder alkohol (inntil 3 enheter i uka), ikke ser ut til å forverre symptomene.  

Høna eller egget?

Ved NORMENT har vi utviklet en app som heter «MinDag». Den brukes i et forskningsprosjekt hvor deltagere med bipolar lidelse over tid blir bedt om å registrere informasjon om blant annet bruk av rusmidler, søvn, humør og psykotiske symptomer. Med informasjonen vi får fra denne studien, ønsker vi å kunne finne ut mer om det tidsmessige forholdet mellom bruk av rusmidler, humørsvingninger og søvn. På den måten håper vi å finne svar på klassiske «høna eller egget»- spørsmål: Er det bruk av rusmidler som utløser nye sykdomsepisoder eller søvnproblemer? Eller er det heller slik at personer med bipolar lidelse benytter rusmidler som en form for selvmedisinering som svar på at de depressive/maniske symptomene eller søvnproblemene forverres?

Med resultatene fra denne doktograden håper vi å kunne si noe om rekkefølgen på sykdomsepisoder og bruk av rusmidler. Denne informasjonen håper vi kan bidra i behandlingen av bipolar lidelse, slik at vi bedre kan forebygge nye sykdomsepisoder, samt forbedre behandlingen av episodene når de har oppstått.

Bildet kan inneholde: produkt, font, gest, kommunikasjonsenhet, mobiltelefon.
Illustrasjon av MinDag-appen.

Referanser

  1. Blanco, C., et al. (2017). Epidemiology of DSM-5 bipolar I disorder: Results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions - III. Journal of Psychiatric Research, 84, 310-317. 
  2. Laskemoen, J. F., et al. (2019). Sleep disturbances in schizophrenia spectrum and bipolar disorders - a transdiagnostic perspective. Comprehensive Psychiatry, 91, 6-12.
  3. Icick, R., et al.  (2019). Tobacco smoking and other substance use disorders associated with recurrent suicide attempts in bipolar disorder. Journal of Affective Disorders, 256, 348-357. 
  4. Gordon-Smith, K., et al. (2020). Patterns and clinical correlates of lifetime alcohol consumption in women and men with bipolar disorder: Findings from the UK Bipolar Disorder Research Network. Bipolar Disord, 22(7), 731-738. 

Kontakt

Publisert 1. feb. 2023 13:58 - Sist endret 8. feb. 2023 14:56