Pandemien endret kommuneoverlegens rolle

Kommuneoverlegene ser et større behov for å prioritere beredskap og være tettere på beslutningsprosessene i kommunene i etterkant av pandemien.

Illustrasjon av en lege som sitter og snakker med andre leger på en pc-skjerm.
Foto: Colourbox illustrasjonsfoto

I Norge er det kommunen som har ansvaret for primærhelsetjenesten og alle kommuner skal ha på plass en kommuneoverlegefunksjon med kunnskap om samfunnsmedisin og epidemiologi.

Kommuneoverlegens plass og rolle i organisasjonen varierer likevel fra kommune til kommune og flere kommuner har vært organisert på en måte der kommuneoverlegen sitter langt unna beslutningsprosessene.

Profilbilde Silje Rebekka Heltveit-Olsen, kvinne, lyst langt hår, smiler.
Stipendiat ved Avdeling for allmennmedisin, Silje Rebekka Heltveit-Olsen.

–  I en pandemi så trer smittevernloven i kraft, en lov som gir omfattende ansvar og autoritet til kommunene. I akutte beredskapssituasjoner kan kommuneoverlegen fungere som utøvede myndighet på vegne av kommunestyret. COVID-19-pandemien avdekket behov for mer formaliserte oppgaver og rolleutøvelse for kommuneoverlegene, sier stipendiat ved UiOs avdeling for allmennmedisin, Silje Rebekka Heltveit-Olsen.

I forbindelse med forskningsprosjektet CovidNor har hun gjennomført en intervjustudie om pandemiberedskap blant kommuneoverleger.

Ulik oppfatning av pandemiberedskap

På generelt nivå så indikerte studien at pandemiberedskapen i landets kommuner var nedprioritert til fordel for mer akutte oppgaver forutfor pandemien. Hvor alvorlig dette var, var det likevel ulike oppfatninger om blant kommuneoverlegene intervjuet.

–  Mangelen på oppdaterte beredskapsplaner var felles for samtlige av kommuneoverlegene i studien, men noen mente i større grad enn andre at det eksisterende planverket fungerte som et godt grunnlag som kunne utvikles og tilpasses den aktuelle situasjonen, sier Heltveit-Olsen.

–  Kommuneoverlegene entes likevel om behovet for å i større grad ha ressurser til å prioritere beredskap på mer permanent basis.

COVID-19, samarbeidsendringer og digital samhandling

Det var i alt 9 kommuneoverleger som ble intervjuet i forbindelse med intervjustudien. Disse kom fra ulike geografiske regioner og fra kommuner med ulik størrelse.

De ble gjennomført to runder med intervjuer. Den første runden ble gjennomført i perioden fra september til desember 2020, der alle 9 kommuneoverleger ble intervjuet. Den andre runden ble gjennomført fra januar til april 2021. I den andre runden ble 5 av kommuneoverlege intervjuet.

–  Intervjuende avdekket at mange av kommuneoverlegene opplevde at de reelt fikk en ledende rolle i kommunens pandemirespons, men blant noen var erfaringen at den organisatoriske plasseringen av funksjonen var et hinder for rolleutførelsen, sier Heltveit-Olsen.

–  Pandemien tvang likevel gjennom samarbeidsendringer med mer direkte dialog, teamarbeid og større grad av digital samhandling, internt og eksternt i kommunene.

Pandemihåndtering i kommunehelsetjenesten

Formålet med CovidNor-prosjektet har vært å undersøke hvordan pandemien ble håndtert i kommunehelsetjenesten. Prosjektet mottok våren 2020 støtte fra Norges forskningsråd.

I tillegg til intervjustudien til Heltveit-Olsen, ble det ved UiO også igangsatt en pasientstudie og en fastlegestudie. Pasientstudien undersøkte symptomer, plager og bekymringer hos pasienter med COVID-19-sykdom utenfor sykehus, samt plager og bekymringer hos personer i karantene. Fastlegestudien undersøkte hvordan pasienter med feber og/eller luftveisinfeksjon brukte fastlegekontorene midt i pandemiperioden, og hvordan de ble behandlet der.

– Det har vært nødvendig å forske på kommunenes pandemihåndtering for slik å kunne lære og være bedre rustet ved eventuelle framtidige epidemier og pandemier, sier prosjektleder for CovidNor, Guro Haugen Fossum.

Resultatet av intervjustudien om pandemiberedskap blant kommuneoverleger er publisert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Primary Health Care «Local management of the COVID-19 pandemic in Norway: a longitudinal interview study of municipality chief medical officers».

Denne saken er også publisert på forskning.no

Av Thea Cecilie Engelsen
Publisert 4. mars 2024 10:20 - Sist endret 4. mars 2024 11:05