Målsettinger i rehabilitering (avsluttet)
Prosjektet fokuserer prosjektet på målsettingsprosesser blant brukere med diverse smertefulle muskel- og skjelettplager i ulike nivåer og typer tjenester. I tillegg ser forskergruppen på mekanismer som kan redusere gapet mellom helse- og sosiale tjenester.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Om prosjektet
Prosjektet et todelt. En større empirisk studie (post.doc.) og tre sammenfattende litteraturstudier (samarbeidsprosjekter for fast ansatte, post.doc. og masterstudent)
Det er behov for mer kunnskap om hvordan arbeidsrettede tiltak og helsetjenester kommuniserer. En ser for seg at spesialisthelsetjeneste, kommunehelsetjeneste og NAV er aktuelle arenaer for feltstudien. Dette forskningsprosjektet vil undersøke hvordan målsettingsprosesser utformes i møtet mellom personer som er sykemeldt for muskel- skjelettlidelser og velferdsstatens ulike hjelperprofesjoner i NAV’s sykefraværsoppfølging.
Mål
Et overordnet mål for prosjektet er å studere og utvikle økt forståelse av målsettingsprosesser i ulike former for rehabilitering, for derigjennom å kunne utvikle mer effektive rehabiliteringsstrategier.
Prosjektet vil finne svar på følgende problemstilling:
Hvordan forhandles og diskuteres målformuleringer i rehabiliteringsarbeidet i NAV’s sykefraværsoppfølging av arbeidstakere med muskel- skjelettlidelser, og hvilke kunnskaps- og vitensformer spiller deltakerne inn i møtet. Fokus ligger på forholdet mellom arbeid og helse, og ikke minst på hvordan dette forholdet arter seg blant aktører med ulike ståsteder og kunnskaper på ulike arenaer og tjenestenivåer.
Bakgrunn
På bakgrunn av spørsmålene som stilles i undersøkelsen er det nødvendig å ta i bruk kvalitative tilnærminger til forskningsfeltet som observasjon og intervju.
Datamaterialet vil bli analysert og diskutert i lys av teoretiske perspektiver og hensikten er å kunne sin noe om hvordan ulike perspektiver og vitensformer blir avgjørende for hvordan målsettinger utformes. Det vil være fokus på hvordan ulike forståelser og vitensformer bringes inn i møtene og hvordan noen blir toneangivende og styrende for målsettingene som utarbeides.
Prosjektet støtter seg teoretisk på sentrale sosiologiske, språk- og vitensfilosofiske perspektiver. Ulike språkbrukere vil i ulik grad kunne ha tilgang til autoriteten som kreves for å bruke språket til å formidle sannheter som aksepteres som dette av andre. Analysene av målsettingsarbeidet vil kunne trekke veksler på begreper som symbolsk kapital og symbolsk makt om hvordan retten til å navngi og å kategorisere er knyttet til spesielle statuser eller posisjoner Det vil undersøkes hvordan sammenvevdheten mellom viten/kunnskap og maktforhold avgjør hvordan noe kan språklig formuleres og framstå som en akseptert sannhet. I fortsettelsen av denne tenkningen er det utviklet teoretiske forståelser av hvordan ulike styrings- og selvstyringsformer brukes og virker både på individplan og i større perspektiv i samfunnsstyringen. Med governmentalitybegrepet utforskes demokratiserende, aktiverende og ansvarliggjørende begrep som myndiggjøring, empowerment, dialog, brukermedvirkning, motiverende intervju o.a. som styrings- og selvstyringsmetoder og teknologier.
En postdoktor stipendiat, Truls I. Juritzen, er ansatt og gjennomfører dette prosjektet.
I tillegg gjennomfører prosjektgruppen 3 litteraturstudier:
- Goals and goal setting processes in rehabilitation of people with musculoskeletal diseases: a systematic review.
- Participation in life domains of young adults with disabilities
- Quantified Subjectivity and Aggregated Uniqueness in Qualitative Rehabilitation Research
Finansering
- CHARM
Samarbeid
- Oslo Universitetssykehus (OUS)
- Universitetet i Oslo, Institutt for Helse og Samfunn (Helsam), Det medisinske fakultet
- Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Fakultet for helsefag
- Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR)
- International Research Institute of Stavanger (IRIS)
Resultater:
- One or the Many: Quantified Subjectivity and Aggregated Uniqueness in Qualitative Rehabilitation Research. Qualitative Health Research, Oct 16, 2016 1049732316668297, DOI: 10.1177/1049732316668297. Juritzen T, Soberg HL, Røe C, Saebu M, Engen G, Bliksvaer T, Engebretsen E.
- A Systematic Review of Rehabilitation Interventions Aimed at Improving Participation in Life Domains for Young Adults with Disabilities, Int J Phys Med Rehabil 4:324. doi:10.4172/2329-9096.1000324, Engen G, Saebu M, Juritzen TI, Bliksvaer T, Engebretsen E, Soberg HL, Roe C.
- Goal Setting in Rehabilitation; A Systematic Synthesis of Clinical Practice Described in Randomized Controlled Trials, Ann Rheum Dis 2016;75:1288 doi:10.1136/annrheumdis-2016-eular.3509. Sand-Svartrud AL, Smedslund G, Soberg HL, Engen G, Kjeken I.
- Kritiske perspektiver i helsefagene: Utdanning, yrkespraksis og forskning, Feiring M, Juritzen TI, Knutsen IR, Larsen K, Adrian SW, Brottveit G, Brænd JA; Egede-Nissen V, Femdal I; Heiaas I; Hindhede AL; Højbjerg K; Olesen SG; Solvang PK; Tanggaard L. Kapittel 4: "Frihet og selvstyring – NAVs dialogmøter som styringsteknologi", Juritzen TI. 2017 Jun 23. Open Access, Epub ISBN-13 (15) 9788202570095.
Start - slutt
Høst 2013- høst 2016