– Jobber for de som ikke har en stemme

Johanne Sundby snakker om forskning på kvinners helse i podkasten Bra damer. Fremdeles blir kvinnesykdommer og mødrehelse nedprioritert. Sundby har viet karrieren til å endre dette.

Profibilde Johanne Sundby

Professor Johanne Sundby jobber for å fremme forskning på kvinners helse.

Foto: UiO

Podkasten Bra damer er en podkast hvor Guri Solberg møter bra damer. Den siste uken var det Johanne Sundby som gjestet studio. Sundby, som er gynekolog og professor i samfunnsmedisin ved Institutt for helse og samfunn, mener vi fremdeles har en lang vei å gå for å oppnå reell likestilling både hjemme og internasjonalt.

– Kunnskapsgrunnlaget for mye av medisinen er for en mann på 75 kg. Det er overført på kvinner uten å ta hensyn til forskjellene mellom kvinner og menn, men det er forskjeller helt ned på kromosonnivå. Vi er mennesker og like, men også forskjellige og har forskjellig biologi, sier Sundby i podkasten.

En viktig del av Sundbys arbeid handler om kapasitetsbygging innen mødrehelse internasjonalt, med særlig fokus på Afrika og Asia. 

– Jeg jobber for de som ikke har en stemme, de fattigste, de som har det vanskeligst.  Det er en lang vei å gå for å gjøre kvinner til like viktige som menn i alt som skjer, sier Sundby.

Hør hele podkasten her.

 

 

Av Thea Cecilie Engelsen
Publisert 5. mars 2019 14:06 - Sist endret 5. mars 2019 14:06