Ishita Barua er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner i 2022

– Som ung medisinstudent hadde jeg satt pris på å se hvordan yrket kan utøves på ulike måter i tillegg til den tradisjonelle kliniske legerollen.

Profilbilde Barua

Ishita Barua er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner i 2022 for hennes forskning på utvikling  og bruk av teknologier for kunstig intelligens (AI) i klinisk praksis.

Lege, helseøkonom og forsker, men ingen teknolog. Det har ikke hindret Ishita Barua å komme på ODA-Nettverk og Abelias liste over årets 50 fremste tech-kvinner. Bakgrunnen for dette er Baruas engasjement for og forskning på utvikling og bruk av teknologier for kunstig intelligens (AI) i klinisk praksis.

På kvinnedagen de siste 5 årene har Abelia og ODA kåret Norges fremste kvinner i teknologibransjen. Målet med kåringen er å synliggjøre de mange viktige kvinnene som jobber med teknologi, for å vekke inspirasjon og promotere mangfold.

–  Jeg er ingen teknolog, men jeg forsker på teknologi innen helsevesenet og hvordan AI på nyttig og effektivt vis kan benyttes til å fange opp forstadier til tarmkreft. Jeg håper på denne måten å inspirere andre unge jenter og kvinner og vise at du kan drive med teknologi på ulike måter og fra ulike innfallsvinklene, sier Barua.

Utfordre eget ståsted

At Barua skulle forske på AI i klinisk praksis var ikke planlagt, men utløst av en nysgjerrighet for faget og til hvordan tarmkreftscreening kan gjøres mindre sårbart i forhold til å fange opp og kvalitetssikre endringer i tarmen som kan føre til kreft.

–  Jeg var ferdig med turnus og begynt på spesialisering og opplæring i koloskopi ved Bærum sykehus. Der har de pilotscreening for å identifisere forstadier til tarmkreft, men en slik undersøkelse er i dag prisgitt at legen med egne øyne fanger opp forandringer i tarmen som kan føre til kreft. Jeg tenkte, hva om jeg blunker? Hva om jeg ikke er oppmerksom nok? Det er sårbart. Så dukket det opp et forskningsprosjekt ved forskergruppen Klinisk effektforskning som omhandlet den samme tematikken og som jeg fikk anledning til å være del av. Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg.

Barua startet doktorgradsarbeidet ved Klinisk effektforskning i 2019. En del av doktorgradsarbeidet hennes er forskningsprosjektet som heter EndoBRAIN International, en multisenterstudie som tar for seg hvordan kunstig intelligens i form av et klinisk beslutningsverktøy kan bidra til at leger tar mer presise valg ved fjerning av polypper under koloskopi.

–  Jeg har fått være med på mye og vært heldig med timingen. Det har ikke vært så mange som har jobbet med AI til nå, men det kommer til å endre seg de neste årene. Retningen jeg har gått har ikke vært planlagt, men det handler om å si ja og slik leder det ene til det andre.

–  Når du jobber med mange forskjellige ting så kommer du også i kontakt med flere som kan utfordre ditt ståsted. Det mener jeg er viktig. At du er medisinutdannet betyr ikke nødvendigvis at du bare skal jobbe i klinikken som tradisjonell lege. Det er flere muligheter. I mitt tilfelle ønsker jeg å være med og forme betydningen av teknologi og hvilken rolle den skal ha innen medisinen. Dersom vi skal få til det så er det ikke tilstrekkelig at teknologer alene jobber med feltet, du trenger også medisinske domene-eksperter for å vise hvordan vi kommer dit.

 

Om kåringen

Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som står bak kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner. Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet.

Etter den åpne nominasjonsprosessen, blir de 50 vinnerne valgt ut av en jury. I juryens kriterier er det fastslått at kandidatene må ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.

Se opptak fra kåringen 8.mars - intervju med Ishita Barua fra ca 20.min ut i sendingen. Les mer om kåringen på Abelia.no.

Av Thea Cecilie Engelsen
Publisert 8. mars 2022 09:16 - Sist endret 8. juni 2023 12:46