De vanskelige beslutningene: Etikk og jus i verktøykassa

Hvert annet år avholder Senter for medisinsk etikk et todagers kurs for leger i alders- og sykehjemsmedisin, fastleger samt kommune- og fylkesleger. 

Bildet kan inneholde: anlegg, himmel, eiendom, bygning, vindu.

Tøyen hovedgård ligger i Botanisk hage i Oslo. 

Målgruppe

Leger i alders- og sykehjemsmedisin og fastleger. Kurset vil også være relevant for kommune- og fylkesleger.

Læringsmål

Leger som arbeider med gamle står overfor mange og krevende etiske dilemmaer. Dette kurset gir deg kunnskap om og økt innsikt i etiske dilemmaer knyttet til behandling av gamle. Sentrale temaer er pasientautonomi, forhåndssamtaler på sykehjem og i allmennpraksis, beslutninger om begrensning av livsforlengende behandling, samtykkekompetanse og tvang samt prioritering og ressursbruk. Kurset gir deg viktig kunnskap om både etikk og jus, samt praktiske verktøy for å håndtere etiske dilemmaer i arbeidshverdagen.

Program

Last ned detaljert program her

Kurset går over to hele dager, 30. og 31. mai. Lokalet er i Tøyen hovedgård, en av UiOs praktbygninger, beliggende i Botanisk hage. 

Godkjenninger

Kurset er godkjent av Den norske legeforening for spesialisering i: 

Allmennmedisin: Godkjennes med 15 poeng som emnekurs i medisinsk etikk for leger i spesialisering og med 15 poeng som klinisk emnekurs i medisinsk etikk for spesialistenes etterutdanning (forlengelse av retten til tilleggstakst). Kurset bidrar til å dekke følgende læringsmål i ny spesialistordning: ALM-037, 044, 046 og 047.

Geriatri: Godkjennes med 15 timer som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.

Kompetanseområdet alders- og sykehjemsmedisin: Godkjennes med 15 timer som valgfritt kurs. Kurset bidrar til å dekke følgende felles læringsmål i ny spesialistordning: FKM LM-004.

Vi gjør oppmerksom på at godkjenningene for sykehusspesialitetene gjelder for de spesialiteter som har valgfrie kurs i sitt regelverk som ikke er spesialitetsspesifikke. Dette gjelder kun for leger som har rett til å gjennomføre spesialistutdanningen etter tidligere ordning der definerte kurskrav må ivaretas. Det gjøres også oppmerksom på at det i ny spesialistutdanning etter 1. mars 2019 ikke legges opp til valgfrie kurs, kun nasjonale kurs anbefalt av Helsedirektoratet.

Kursavgift

Kursavgiften er 4200,- for to dager og inkluderer lunsj og kaffepauser begge dager. Deltakerne kan søke refusjon fra Den norske legeforenings utdanningsfond II/III for reise. 

NB. Avmeldinger etter 13. mai, samt no-show vil bli fakturert i sin helhet. 

Påmelding

Påmeldingsfristen er utsatt med en uke, til søndag 12. mai. 

Gå til påmeldingsskjema.

Kontaktpersoner

Kursleder: Morten Magelsen

Administrativt ansvarlig: Ester Mæland

Undervisere: 

Morten Magelssen er lege, og førsteamanuensis og leder ved Senter for medisinsk etikk, UiO.

Jørgen Dahlberg er anestesilege ved AHUS og advokat. Han er også ph.d.-kandidat og forsker ved Senter for medisinsk etikk, UiO.

Kjellaug Enoksen er sykehjemsoverlege med 20 års erfaring, spesialist i samfunnsmedisin, og tidligere leder av Norsk forening for alders- og sykehjemsmedisin.

Reidar Pedersen er lege og filosof, og professor ved Senter for medisinsk etikk, UiO.

Publisert 16. jan. 2024 22:29 - Sist endret 6. mai 2024 10:37