Seksjon for ernæringsepidemiologi
Seksjon for ernæringsepidemiologi driver forskning innen tre hovedområder; kostholdsforskning, ernæringsepidemiologi og samfunnsernæring.
Forskergrupper ved seksjonen
Undervisning ved seksjonen
Seksjonen har ansvar for undervisning i matvarekunnskap, kostholdsforskning, ernæringsepidemiologi og samfunnsernæring for studentene på Master i klinisk ernæring. Seksjonen deltar også i ernæringsundervisningen for medisin- og odontologistudenter på profesjonsstudiet i medisin.
Undervisningen gis i form av forelesninger, gruppearbeid, individuelle prosjektoppgaver/innleveringer og PBL.
Forskning ved seksjonen
Seksjonens forskning retter seg mot:
- å utvikle og evaluere kostholdsmetodikk
- å studere matvaner og kostholdsmønstre blant barn, ungdommer og voksne
- å studere sammenhengen mellom kosthold og ulike sykdommer
- å forstå hvilke faktorer som påvirker befolkningens matvaner
- å utvikle og evaluere intervensjoner for å fremme sunne matvaner
Seksjonens forskningsmiljø er et av få norske miljøer som jobber med utvikling og kvalitetssikring av kostholdsmetodikk. Videre har seksjonen nærmere 20 år med erfaring i å utvikle, gjennomføre og evaluere skolebasert intervensjoner både i Norge og andre europeiske land.
Mål og visjon
Vår visjon er å være Norges ledende fagmiljø på kostholdsmetodikk, ernæringsepidemiologi og kostholdsrelatert intervensjonsforskning.
Vårt langtidsmål er å øke kunnskapen om og forståelsen av hvordan kostholdet påvirker ulike helseutfall, og hvordan endre kostholdet gjennom å rette tiltak mot nøkkeldeterminanter.
Seksjonen skal:
- bidra til å videreutvikle kostholdsmetodikk, ernæringsepidemiologien og kostholdsrelatert intervensjonsforskning på en systematisk og innovativ måte
- være en foretrukken partner i relevante prosjekter nasjonalt og internasjonalt
- formidle forskningsresultater og metodekunnskap på en engasjerende måte tilpasset ulike mottakere