English version of this page

ERC AdG for andre gang til Stenmark

Det er kun to andre i Norge som har fått ERC Advanced Grant to ganger. Instituttet, fakultetet og Norges forskningsråd gratulerer!

Professor Harald Stenmark. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Nok en gang får professor Harald Stenmark (UiO/OUS) ERC Advanced Grant til sin kreftforskning. Forskningsprosjektet "Coincidence detection of proteins and lipids in regulation of cellular membrane dynamics (CODE)", skal pågå i fem år, og har blitt tildelt 2,5 millioner Euro.

Prosjektet går ut på å avdekke "koder" som cellene i kroppen vår bruker til å slå på spesielle prosesser på riktig sted i cellen. Dette er av betydning innen kreftforskning fordi vi vet at feil i slike "koder" kan føre til ukontrollert celledeling og utvikling av kreft. Når vi vet hvilke "koder" cellen bruker, kan vi også utnytte disse bioteknologisk, og en del av prosjektet går ut på å utvikle kunstige "koder" som kan brukes i biosensorer.

Det er en eksklusiv klubb Stenmark nå er med i. Kun to andre norske forskere, professor Edvard Moser (NTNU) og professor Kenneth Hugdahl (UiB), har oppnådd å få ERC Advanced Grant to ganger i løpet av sin karriere.

Det er i det hele tatt ikke hverdagskost å få ERC. Likevel er det andre året på rad at forskere ved fakultetet vinner fram. Professor Jukka Corander fikk ERC Advanced Grant i fjor, samtidig som førsteamanuensis Ruth Prince fikk ERC starting Grant.

Gjennombruddsforskning på kreft

Professor Stenmark, som nå også er i gang med oppstarten av sitt andre SFF, CanCell – Senter for kreftcelle-reprogrammering, er en forsker det er verdt å følge med på fremover. 

– Stenmark befester med sitt andre ERC-grant sin posisjon som en fremragende forsker på sitt felt, med gjennombruddsforskning på europeisk og globalt nivå, sier Per Magnus Kommandantvold, nasjonal kontaktperson for ERC i Forskningsrådet. De sender sine varmeste gratulasjoner.

Instituttets og fakultetets stolthet

Dekan Frode Vartdal, forskningsdekan Hilde Nebb, instituttleder Ivar Prydz Gladhaug og Institutt for klinisk medisin er umåtelig stolte over at en av instituttets professorer ikke bare får to SFF'er på rad, men nå også sitt andre ERC Advanced Grant.

– Stenmark har i mange år vært en av våre ypperste forskere og har nå klart plassert seg i den definitive internasjonale elitedivisjon, sier Gladhaug.

I tillegg er han en spydspiss for UiO innad på Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet, det klart viktigste kreftforskningsmiljøet i Norge, forsetter Gladhaug.

 

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 6. apr. 2018 12:21 - Sist endret 2. jan. 2019 09:26