Hilde Loge Nilsen partner i EU-prosjekt om kreftforskning

LEMONAID-prosjektet har som mål å hindre mutasjoner, og dermed hemme utviklingen av kreftsvulster i kroppen.

Bildet kan inneholde: halskjede, hår, ansikt, hake, øyenbryn.

Professor Hilde Loge Nilsen er partner i LEMONAID-prosjektet. Foto: UiO. 

Kreft er sykdommer som skjer som en konsekvens av ukontrollert celledeling.

Cellevekst og -deling skjer i kroppen kontinuerlig, da de fleste cellene vi har byttes ut over tid. Slik organisering av celler og vev kontrolleres av gener med ansvar for vekstprosessen. Når det skjer endringer i disse kontrollgenene mister de sin kontrollfunksjon, og enkelte celler får en vekstfordel. Slike endringer kalles mutasjoner.

– Vi er interessert i hvordan mutasjoner oppstår. Vi studerer proteiner som genererer mutasjoner under kreftutviklingen, forteller Hilde Loge Nilsen.

Hun er professor ved Avdeling for molekylærbiologi ved Institutt for klinisk medisin, og partner i EU-prosjektet LEMONAID.

Vil kontrollere mutasjonsprosessene

Målet med LEMONAID-prosjektet er å utvikle småmolekylhemmere for noen av proteinene som skaper mutasjoner i kreftceller.

– Ved å blokkere disse proteinene håper vi å kontrollere de underliggende mutasjonsgenererende prosessene. Da kan vi stoppe utviklingen av svulster og fremvekst av behandlingsresistente kloner, forklarer Nilsen.

Musemodeller ved UiO

– Vår rolle i dette prosjektet er å tilby musemodeller for in vivo analyser av effekten av små molekylhemmere. Så skal vi utføre beregningsanalyser av mutasjonsmønstre, sier professoren.

LEMONAID er et internasjonalt samarbeidsprosjekt på tvers av fire land. EU-prosjektet er ledet av Ad van Gorp, ved Cytura Therapeutics BV, et farmasøytisk selskap i Nederland. Partnere i tillegg til UiO er Microsynth AG, et sveitsisk firma som spesialiserer seg på DNA-analyser og InnoSer Belgium NV, en forskningsinstitusjon i Belgia.

 

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, blå, linje, antall.
LEMONAID-prosjektet er et samarbeid mellom fire institusjoner, inkludert UiO.

Kontakt

Emneord: Hilde Nilsen, Kreftforskning, Klinisk molekylærbiologi, EU, Lemonaid
Publisert 10. sep. 2020 14:08 - Sist endret 10. sep. 2020 14:58