English version of this page

Praktikanter i Helsedirektoratet jobber med internasjonale EU-prosjekter

I Helsedirektoratet jobber Niccolò Morgante og Pietro Falco med EUs internasjonale storsatsning på helse: EU4Health-programmet. 

Fire studenter som står ved siden av hverandre.

Pietro Falco, Niccolò Morgante, Bianca Florentina Niculescu og Mads Kjernsby Rismoen. Foto: Mathilde Bakke, UiO

Niccolò Morgante og Pietro Falco er studenter ved masterprogrammet European Master in Health Economics and Management ved Universitetet i Oslo. Denne høsten er de praktikanter hos Helsedirektoratet.

– Vi følger retningen Economic Evaluation in Health Care, som fokuserer mest på økonomisk evaluering av private selskaper. Hos Helsedirektoratet får vi se den andre siden, den offentlige sektoren i Norge, sier Niccolò.

– Vår naturlige karrierevei er i privat sektor. Praksisen gjør det mulig å jobbe i offentlig sektor senere, noe som er positivt, fortsetter han.

– Vi lærer hvordan den offentlige sektoren i Norge henger sammen med EU-reguleringer og prosjekter, sier Pietro.

En praksisplass gir kunnskap og erfaring

– I begynnelsen kan en praksisplass føles veldig overveldende og forvirrende. Det er mange nye ord og uttrykk å lære, men så snart du begynner å jobbe gir ting mening. Det er en positiv opplevelse, sier Niccolò.

Pietro synes en praksisplass er en fin mulighet til å lære og vokse.

– Gjennom praksisplassen i Helsedirektoratet har jeg fått en bedre forståelse av hvordan offentlig sektor fungerer i Norge, og jeg kan overføre denne kunnskapen til andre land også i fremtiden, sier han.

Pietro og Niccolò fikk vite om praksisplassene ved Helsedirektoratet gjennom en utlysning, som ble sendt til alle studentene som tar praksisemnet.

– Utlysningen inneholdt ingen spesifikke arbeidsoppgaver, kun informasjon om tema, Helsedirektoratet og arbeidet her, sier Niccolò.

Studentene sendte inn CV og søknadsbrev til Helsedirektoratet, og ble så invitert til et møte med Irene Olaussen, programansvarlig for den norske deltakelsen i EUs helseprogram EU4Health i Helsedirektoratet og ansvarlig for praktikantene ved direktoratet.

– På møtet lærte vi mer om prosjekter ved Helsedirektoratet, fortalte mer om våre preferanser og interesser, og ble tildelt ulike delprosjekter, sier Niccolò.

Praktikanter i Helsedirektoratet utfører mange komplekse oppgaver

Niccolò og Pietro er en del av EU4Health-programmet. EU4Health er EUs fjerde helseprogram. Med et budsjett på 5,3 milliarder euro, er hovedmålet med programmet å utvikle en europeisk helseunion. I Norge har programmet som mål å styrke helseberedskapen, forbedre folkehelsen, utvikle et digitalt helsesystem, og bidra til ny kunnskap.

Pietro oppsummerer og analyserer nå data fra nye forskrifter på helseberedskap. Målet er å gjøre informasjonen forståelig og tilgjengelig, for at andre skal slippe å gå gjennom hele regelverket.

– Jeg gjør klar informasjon til en presentasjon som skal holdes i Brussel i november, av direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier Pietro.

Niccolò jobber med er et delprosjekt på kreft under EU4Health, som nylig ble godkjent.

– Prosjektet har gitt meg forståelse av hvordan administrative spørsmål om helse blir tatt opp i EU og Norge, og hvordan prosjekter som dette tar form. Jeg lager for tiden systematiske kunnskapsoversikter i forbindelse med prosjektet, og går gjennom dokumenter og nettsider, forklarer Niccolò.

Studentene lærer mer om komplekse, politiske prosesser

Som en del av EU4Health-programmet, har Pietro og Niccolò lært mye om hvordan EU vil tilnærme seg fremtidige kriser og trender innen helse.

– Du forstår hvor mye EU legger i dette prosjektet, både økonomisk og faglig. EU ønsker å ha en stemme når det gjelder helse, fordi helse angår alle, både globalt og lokalt, forklarer Pietro.

Arbeidet med EU-prosjektet har gitt studentene en bedre forståelse av hvordan EU-prosessene fungerer.

– Ofte blir en regulering sett på som permanent. EU sier noe, det kommer en ny regulering, og så skjer det noe. I virkeligheten er det mennesker bak reguleringene. Mennesker skaper politikken, sier Niccolò.

– I Italia blir EU ofte kritisert for å være trege med å iverksette tiltak, men noen ganger er det ikke lett å realisere tiltak med en gang. Ofte mangler det midler til programmene. Det er en kompleks prosess, forklarer Pietro.

Praksisplasser kan kombineres med emner ved universitetet

– En praksisplass er en fin måte å lære noe nytt på. Du bygger kunnskap, erfaring og nettverk, og tilfører noe til karrieren din, sier Pietro.

Studentene forklarer at med en fleksibel arbeidstid, er en praksisplass mulig å kombinere med undervisning ved universitetet.

– Det er mulig å komme på jobb om morgenen eller på ettermiddagen, og dra på forelesning i løpet av dagen. Du kan fullføre det du begynte med på jobb når du kommer hjem eller jobbe med arbeidsoppgavene dine i løpet av helgen, sier Pietro.

Niccolò forklarer at selv om praksisplassen har fleksible arbeidstider, må du se om den passer med timeplanen din.

– En praksisplass er mer tidskrevende enn et vanlig emne. Hvis du har mange fag, passer ikke en praksisplass for deg. Du må dedikere tid til den, sier han.

Oppfordrer virksomheter til å ansette internasjonale studenter

Niccolò og Pietro snakker engelsk, men forklarer at det ikke har vært et problem i Helsedirektoratet.

For virksomheter som ønsker å ansette praktikanter fra UiO, har Niccolò en klar oppfordring: 

– Tør å ansette studenter som ikke snakker norsk. Hvis du ønsker å være en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass, må du kunne ansette internasjonale studenter. Det utgjør en forskjell. Å ha internasjonale studenter som praktikanter kan være en måte å utfordre de ansatte på, sier han.

Studentene skal bruke erfaringene fra praksisplassen til å bestemme hvor de ønsker å jobbe i fremtiden.

– Jeg tror jeg vil jobbe i privat sektor først, men jeg utelukker ikke å jobbe i EU i fremtiden, sier Pietro.

Les mer:

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 2. des. 2022 16:09 - Sist endret 8. des. 2022 09:16