Disputas: Patrick Gueswendé Christian Ilboudo - Helseøkonomi

M.Sc. Patrick Gueswendé Christian Ilboudo ved Institutt for helse og samfunn vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor): Abortion in Burkina Faso: key determinants, costs, and consequences.

Prøveforelesning

Se prøveforelesning

Bedømmelseskomité

  1. opponent: Professor Bjarne Robberstad, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen
  2. opponent: Professor Vibeke Rasch, Klinisk Institut, Syddansk Universitet, Odense, Danmark
  3. medlem av bedømmelseskomité: Førsteamanuensis Eline Aas, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Leder av disputas

Professor Dominique A. Caugant, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Hovedveileder

Professor Gaute Torsvik, Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen

Sammendrag

I det Vest-Afrikanske landet Burkina Faso, er det en lov som tillater abort kun ved voldtekt, insest, eller når livet til mor står i fare. Fordi det ikke finnes noen offentlige tilbud til gravide kvinner som ønsker å avslutte en uønsket graviditet, må disse kvinnene isteden ty til uoffisielle abort metoder.

Forholdene de uoffisielle abortene gjennomføres under, dersom de ikke medfører død for mor, fører ofte til komplikasjoner som i de fleste tilfeller vil kreve adgang til sykehus for å få kvalifisert postabort behandling. Kostnadene for behandling av postabort plagene kommer i tillegg til utgiftene for å få gjennomført selve aborten, og de totale utgiftene kan blir svært høye. For å betale de store utgiftene, må mange kvinner eller deres husholdninger bruke alle oppsparte midler, selge produksjonsutstyr eller ta opp lån med høy rente for å gi økt likviditet på kort sikt. Effekten av den kortsiktige behovet for økt likviditet grunnet aborten, vil kunne medføre fattigdom og matmangel på lang sikt for kvinnen eller hele husholdningen. Denne studien viser også at behandling av komplikasjoner på grunn av abort bruker en stor andel av sykehusene sine ressurser. Videre viser studien at det er tre faktorer som er assosiert med sannsynlighet for gjennomført abort, nemlig ønsket om graviditet, hvem som er familieoverhodet (enten om det er kvinnen og hennes ektemann, eller kvinnes foreldre), og under hvilke ekteskapelige forhold graviditeten har forekommet under. Tilsammen viser studien at kostnadene forbundet med abort er høye, og kan føre til både umiddelbar og langsiktig fattigdom for kvinnen/husholdningen. Betydningen av funnene er at Burkina Faso må prioritere helsefinansierings mekanismer som hindrer husholdninger i å føres dypere inn i fattigdom på grunn av kostnader forårsaket av abort for å kunne nå målet om å urydde all fattigdom

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Fredrik E. Christiansen

Publisert 8. apr. 2015 08:44 - Sist endret 27. okt. 2017 12:40