Michael Bretthauer om forskningsdeling i Morgenbladet

Morgenbladet har denne uken en større sak om det illegale nettstedet Sci-Hub, der flere millioner forskningsartikler ligger åpent tilgjengelig. Blant disse artiklene fant journalistene en av forskergruppens artikler om EPoS-studien. Les Michael Bretthauers svar til Morgenbladet.

Skjermdump av Morgenbladets forside denne uken.

Det illegale nettstedet Sci-Hub inneholder 58 millioner forskningsartikler som gjøres åpent tilgjengelig for alle. Et stort antall av disse artiklene er publisert i tidsskrifter som krever abonnement for at du skal kunne lese artikkelen, og det er denne betalingsmuren Sci-Hub på hackervis lar deg klatre over helt gratis.

EPoS i Sci-Hub

Morgenbladet retter denne uken søkelyset mot Sci-Hub og gründeren Alexandra Elbakyan, og følger opp med et søk i Sci-Hubs database. De søker etter artikkelen "Rationale and design of the European Polyp Surveillance (EPoS) trials", Klinisk Effektforsknings første artikkel i EPoS-studien. Artikkelen er gitt ut av tidsskriftet Endoscopy, og ligger bak betalingsmur. I Sci-Hub dukker den raskt opp i PDF-format. Michael Bretthauer er en av forfatterne av artikkelen, og han er overrasket når Morgenbladet forteller om søkeresultatet.

Jeg var ikke klar over dette nettstedet. Det høres jo litt ut som en Robin Hood-historie, og man får jo sympatier for slike ting. Men jeg tror nok det er feil vei å gå å støtte oppunder illegal virksomhet, og (vi) bør heller søke å forandre systemet på lovlig vis, sier Bretthauer til Morgenbladet.

Du kan lese hele artikkel i Morgenbladet. Artikkelen er kun tilgjengelig for de med abonnement. 

Av Anita Aalby
Publisert 12. aug. 2016 11:28