Føflekkscreening av ung mann
Publisert 30. okt. 2018 10:32

«Det er usannsynlig at melanomscreening vil kunne ha en klinisk relevant effekt på dødelighet av sykdommen.» Det er konklusjonen til gruppen som har vurdert om Norge bør gjennomføre en stor melanomscreeningstudie.

Publisert 7. feb. 2019 14:43

Regelmessig bruk av aspirin har vært assosiert med redusert risiko for flere typer kreft, men dataene for endometriecancer er motstridende.

Publisert 18. des. 2018 15:19

Forsker Ishita Barua ved Klinisk Effektforskning etterlyser en strategi for kunstig intelligens.

Publisert 14. des. 2018 13:57

Intervallkreft er blitt antatt for å være spesielt aggressiv og for å ha en dårlig prognose. En ny studie viser at det ikke er det.

Magnus Løberg, Mette Kalager og Hege Ihle-Hansen ved siden av hverandre
Publisert 3. des. 2018 14:57

Moderne medisin tillater oss å endre grensene for hva vi ser etter av sykdom; vi kan se mer, vi leter mer og snubler over ting. Som en konsekvens overdiagnostiseres stadige flere.

Hender med blå hansker som holder en sprøyte
Publisert 28. nov. 2018 17:29

En norsk studie om transplantasjon av tarmbakterier får radiotid i USA lørdag 1. desember.

Louise Emilsson mottar pris
Publisert 23. okt. 2018 13:47

Observasjonsstudier har vist at kreftpasienter som bruker statiner har lavere kreftspesifikk- og generell dødelighet. Emilsson har undersøkt metodene som er brukt, og funnet at dette antakelig ikke stemmer.

Publisert 19. sep. 2018 17:24

Det er et økende krav om retningslinjer innen utredning og behandling i helsevesenet. Men retningslinjer kan misforstås, advarer Mette Kalager og Michael Bretthauer i en leder i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Koloskopiundersøkelse
Publisert 15. aug. 2018 10:21

Overdiagnostisering er ansett som et stort problem innenfor mammografi og screening for prostatakreft. Men hva med tarmkreftscreening?

Publisert 20. juli 2018 15:14

Et betydelig antall norske endoskopører benytter inadekvate polypektomi-teknikker. Artikkelen "Teknikker ved fjerning av kolonpolypper i Norge"  i Endoscopy International Open viser til klare tall.

Publisert 11. juli 2018 09:43

American Cancer Society senker alderen for tarmkreftscreening fra 50 til 45 år. En dyr og unødvendig endring i følge legene Michael Bretthauer og Mette Kalager.

Frederik Emil Juul og Kjetil Kjeldstad Garborg
Publisert 2. juni 2018 15:24

Tarmbetennelse med bakterien Clostridium difficile er en fryktet komplikasjon ved antibiotikabehandling, og standard behandling er i dag ytterligere antibiotikabehandling. En norsk pilotstudie som publiseres i New England Journal of Medicine denne uken viser at tilførsel av tarmbakterier kan være bedre enn antibiotika for alle pasienter med sykdommen, også de som har den for første gang.

Koloskop
Publisert 24. apr. 2018 11:55

Tarmkreftscreening med sigmoidoskopi reduserer både forekomst og dødelighet av tarmkreft blant menn, men hos kvinner er det liten eller ingen effekt. Det viser en ny studie fra forskere ved Kreftregisteret og Universitetet i Oslo, publisert i Annals of Internal Medicine i dag.

Kunnskapsutvikling i sirkel
Publisert 12. mars 2018 13:34

Tarmkreftscreening står for døren. Den bør organiseres som en serie randomiserte studier der testmetodene fortløpende evalueres og tilpasses ny kunnskap. Men kan man forske på helsehjelp?

Mammografi
Publisert 22. jan. 2018 15:51

Den tyske avisen «Die Zeit» uttrykker i en større artikkel støtte for Mette Kalagers forskning og lederartikler om mammografiscreening. Avisen anbefaler den neste tyske regjeringen å avskaffe organisert mammografiscreening i Tyskland.