Rask og effektiv distribusjon av nalokson nesespray forhindrer overdoser

Som del av Nasjonal overdosestrategi har forskere ved SERAF utviklet og administrert et multi-senter nalokson utdelingsprogram. I en ny artikkel har man evaluert nytten av erfaringene fra prosjektet.

Nalokson nesespray. Foto: SERAF

Forhindret overdoser

I dette prosjektet ble mer enn 20 lavterskeltjenester for rusmiddelbrukere inkludert som utdelingssteder av nalokson nesespray. Flesteparten av de som mottok nalokson nesespray hadde flere risikofaktorer for overdose, slik som injeksjonsbruk av opioider.

De første 18 månedene ble det delt ut over 2000 nalokoson nesespray. Av disse ble 277 nesesprayer rapportert brukt i en overdosesituasjon, med positivt utfall i form av at vedkommende med overdose overlevde.

Prosjektet viser at gjennom koordinert samarbeid mellom kommunale og frivillige lavterskeltjenester, universiteter og offentlig myndigheter er det mulig å oppnå rask og effektiv utdeling av nalokson nesespray til en målgruppe med høy risiko for overdose.

Les hele artikkelen her

Hva er nalokson?

Nalokson er en motgift mot opioid overdose. Rask tilgang på nalokson er viktig for å hindre at overdoseofferet dør av oksygenmangel.

I et par tiår har programmer som deler ut nalokson til brukere av opioider vist seg effektive i å lære opp brukere og andre ikke-medisinske førstehjelpere til å oppdage og å gi førstehjelp med nalokson ved overdoser.

Frem til i dag er det kun et par andre eksempler enn i Norge hvor naloksonutdelingsprogrammer er finansiert og støttet med offentlige midler.

Les mer om forskningsprosjektet Nalokson nesespray og besøk stoppoverdoser.no for mer informasjon.

 

Publisert 9. feb. 2017 10:47 - Sist endret 10. feb. 2017 11:09