English version of this page

Hvem kan bruke nalokson nesespray som overdosemotgift?

I en nylig publisert artikkel viser SERAF-forskere at personer som selv bruker rusmidler og som har vært vitne til overdoser tidligere, også er de som oftest bruker nalokson nesespray som livreddende tiltak i overdosesituasjoner.

"Supersavers": de som rapporterer å ha brukt nalokson 3 eller flere ganger, for å redde liv i overdosesituasjoner, kjennetegnes ved å selv være aktive rusmiddelbrukere og å ha vært vitne til flere overdoser tidligere. Supersavers var også som gruppe yngre enn de som hadde mindre erfaring med bruk av nalokson nesespray.

Dette viser at unge aktive rusbrukere både er villige og kompetente til å gi nalokson nesespray i overdosesituasjoner. Som aktører i miljø der narkotika brukes og overdoser finner sted, er de derfor viktige livreddere.

Funn fra studien understreker nalokson utdelingsprogrammets to viktige formål: 1) gi overdoseforebyggende opplæring og veiledning til de som får nalokson nesespray fordi mange av disse selv er aktive rusbrukere og selv står i fare for å overdose og 2) gjøre det mulig for folk som kan bli vitne til en overdose å gi nalokson nesespray for å redde liv.

 

Les hele artikkelen

Publisert 14. nov. 2022 15:12 - Sist endret 14. nov. 2022 15:15