Praksis i lavterskelinstitusjon

I samarbeid med lavterskelinstitusjoner innen rusfeltet tilbys studentene praksis.

Studentene får komme til ulike lavterskelinstitusjoner og treffe aktive rusavhengige sammen med helsepersonell. Her er det et spesielt fokus på somatiske lidelser hos rusavhengige, men det er også en anledning til å treffe personer med et pågående rusproblem.

Det er plass til et begrenset antall studenter pr sesjon, og siden de dere møter forbereder seg på forhånd er det avgjørende at de som melder seg på kommer den dagen de har satt seg opp. Det lages en Teamup-kalender for hvert kull hvor hver enkelt student kan sette seg opp. Lege ved institusjonen får beskjed på mail om når en student er påmeldt, og har ansvar for å ta imot og følge opp studenten hele dagen.

Det vil bli gitt informasjon om hvilke praksisplasser som er tilgjengelige for hvert kull i starten av modulen. Det er litt ulikt fra år til år hvilke institusjoner som har anledning til å ta med studenter, men stort sett har vi disse med oss:

Velferdsetatens institusjoner (Prindsen mottakssenter, Marcus Thranes hus og Adamstuen omsorgssenter):

  • Prindsen mottakssenter (tirsdager og fredager 12-15) - Prindsen mottakssenter er et helse- og sosialfaglig lavterskeltilbud for personer over 18 år med rusrelaterte problemer. Ved Prindsen mottakssenter tilbys blant annet FELTPLEIE for drop-in gratis helsetjenester, BRUKERROM for rusinntak i trygge og hygieniske omgivelser, SMITTEVERNLUKE med utdeling av brukerutstyr samt AKUTTOVERNATTING. Feltpleien er bemannet med sykepleier hver dag og lege tre dager i uka. Oppmøte: Adresse Hausmannsgate 11, med inngang fra Storgata. Ring på døra ved smittevernluka og be om å bli fulgt til feltpleien. Ring institusjonen (tlf. 22 42 72 00) eller ansvarlig lege ved behov. 
  • Marcus Thranes hus (onsdager 10-13) - Marcus Thranes hus har 37 døgnplasser og tilbyr akutt-, utrednings- og videreformidlingsopphold for personer i aktiv rus med botid inntil 90 dager. Vi gir helse- og sosialfaglig hjelp, med fokus på stabilisering og hjelp med fysisk og psykisk helse, og samarbeider med bydel og andre aktuelle instanser for å finne andre og mer varige botilbud. Institusjonen har egen feltpleie bemannet med sykepleier mandag-fredag og lege en dag i uka. 

    Hva kan studentene være med på?

    • Pasientkonsultasjoner sammen med sykepleier/lege på feltpleien
    • Omvisning på institusjonen og delta på romrunde
    • Oppmøte: Adresse Vogts gate 30. Ring på døra og be om å bli fulgt til feltpleien. Ring institusjonen (tlf. 23 23 14 80) eller ansvarlig lege ved behov
    • Adamstuen omsorgssenter (mandager 9-11.30) - Adamstuen omsorgssenter er et omsorgstilbud til personer i aktiv rus som har vansker med å ta vare på seg selv. Beboerne får helse- og sosialfaglig hjelp inkludert måltider og legemiddelhåndtering. Institusjonen har 43 døgnplasser og botid inntil 2 år. Adamstuen omsorgssenter er døgnbemannet med sykepleiere og har legevisitt to ganger i uka. 

      Hva kan studentene være med på?

      • Visitt sammen med sykepleier og lege ca. kl. 09.00-10.00
      • Helsefaglig oppfølging av pasientene sammen med lege ca. kl. 10.00-11.30
      • Omvisning på institusjonen
      • Oppmøte: Adresse Kirkeveien 161. Ring på døra og be om å bli fulgt til legekontoret. Ring institusjonen (tlf. 40 55 15 01) eller ansvarlig lege ved behov.
  • Gatehospitalet (onsdager 12-15) - Gatehospitalet er drevet av Frelsesarméens rusomsorg. Gatehospitalet er et helse- og omsorgstilbud til rusmiddelavhengige som har store og sammensatte helseproblemer eller problemer som ikke ivaretas i den øvrige helsetjeneste. Det er ment å dekke «hullet» mellom å være «ferdigbehandlet fra sykehus» og «livet på gata». Gatehospitalet har en herreavdeling med 9 sengeplasser og en kvinneavdeling med 8 sengeplasser. Studentene vil være med på previsitt og visitt, inntak og annen medisinsk oppfølging. Formålet til Gatehospitalet er å gi:
    • medisinsk døgnpleie ved langvarig sykdom som ikke trenger sykehusinnleggelse
    • medisinsk døgnpleie ved underernæring, fysisk utmattelse og en helsemessig kollaps
    • medisinsk døgnpleie før innleggelse på sykehus, tannbehandling og lignende        Gatehospitalet ligger i Borggata 2, tlf. nr. 22 08 36 70
  • Lasso (onsdager 9-12) - LASSO (Legemiddelassistert skadereduserende substitusjonsbehandling i Oslo) er et samhandlingsprosjekt mellom Oslo kommune og Oslo Universitets sykehus (OUS). Det er et poliklinisk tiltak som tilbyr personer med opioidavhengige substitusjonsbehandling på Suboxone. Legespesialist fra OUS kommer en halv dag i uken for å vurdere nye pasienter til behandling. Sykepleierne har en sentral rolle i oppfølging av behandlingen.

    Tiltaket er for opioidavhengige som betegnes som forkomne med høy risiko for helseskade og død. Ofte er det slik at disse personene befinner seg over tid i Oslo kommune og mottar velferdstjenester der uten å ha et aktivt samarbeid med hjelpeapparatet. Livssituasjonen er ofte så kaotisk at behandling eller rehabilitering ikke er mulig i den situasjonen de befinner seg i. Tiltaket er ment å bidra til at disse personene får etablert kontakt med hjelpeapparatet. Deltakerne kan henvise seg selv til prosjektet eller de kan henvises fra øvrig tiltaksapparat som feltpleie, sprøyterommet, ambulansetjenesten.

    Lasso er lokalisert i Dalsbergstien Hus, Dalsbergstien 21, tlf. nr. 23 42 76 29

  • 24sju Kirkens bymisjon (onsdager 12-14) - På 24sju jobber vi med de mest utsatte rusavhengige i Oslo sentrum, som trenger hjelp til sine helseproblemer og til sosial inkludering. Siden 2009 har vi hatt åpne dører i Tollbugata, døgnet rundt, hele året. Vårt hovedmål er å gi de som trenger det øyeblikksomsorg uten endringskrav.

    Det skal være en lav terskel for å komme inn våre dører og be om vår bistand, men hver og en av de som kommer vil få tilbud om bistand som er bredt og  tverrfaglig sammensatt. 24sju drives av Kirkens Bymisjon, som helt siden 1855 har arbeidet for at alle mennesker i byen kan leve gode liv, og som gjennom mange år har hatt et særlig engasjement for rusavhengige som lever nært gata. Vår grunnverdi er at alle mennesker er mer enn hva du ser, og det er også en verdi vi lever etter på 24sju. For personer som har en alvorlig rusavhengighet kan livet og hverdagen ofte være preget av en rekke tilleggsproblemer som somatiske og psykiske lidelser, eller langvarige sosiale problemer som fattigdom, ustabile boforhold, prostitusjon, kriminalitet og sosialt utenforskap. Men fordi livssituasjonen til den rusavhengige er så kompleks, klarer ikke det offentlige tiltaksapparatet alltid å nå fram med hjelp. Det var derfor 24sju åpnet dørene i 2009, som et strakstiltak, for en gruppe mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet som ikke ble nådd med vanlige tiltak. Siden den gang har 24sju vært et viktig supplement til det offentlige tiltaksapparatet.

  • HCV klinikken - HCV-klinikken er et samhandlingsprosjekt mellom primærhelsetjenesten (Oslo kommune, Gatehospitalet) og spesialisthelsetjenesten (Ahus, infeksjonsmedisinskavdeling). Formålet er å kunne behandle personer med hepatitt C infeksjon som vanligvis ikke får tilgang til denne behandlingen i spesialisthelsetjenesten. For å kunne behandle personer som er i pågående rusbruk og har en mer eller mindre kaotisk livsførsel, er vi avhengig av å ha tett kontakt med alle tiltak som disse personene er i kontakt med både kommunale og private (som Kirkens Bymisjons 24Sju og Frelsesarmèens Gatehospital). Lege ved Prindsen Mottakssenter jobber i tett samarbeid med spesialist fra Ahus om å vurdere igangsetting og oppfølging av behandling. Sykepleier har en helt sentral rolle i oppfølgingen av pasienter i behandling og reiser ut til pasientene for å legge til rette for at pasientene skal klare å gjennomføre behandlingen. Sykepleier utfører også fibroskan måling (måling av fasthet i levervevet, erstatter i stor grad leverbiopsi) som trengs for å vurdere i hvilken grad hepatitt C infeksjonen har affisert leveren og er en forundersøkelse før eventuell igangsetting av behandlingen. HCV-klinikken er lokalisert sammen med Feltpleien Prindsen i Storgata 36c med inngang fra Hausmannsgate, tlf. nr. 23 42 72 00.

  • RusFACT - FACT (Flexible assertive community treatment) kan oversettes til: fleksibel, aktiv oppsøkende behandling. RusFACT Oslo sentrum er et tverrfaglig behandlingstilbud for personer over 18 år med rusavhengighet. Formålet med tilbudet er å nå personer som har behov for koordinerte tjenester fra både bydel og spesialisthelsetjeneste, når ordinær ruspoliklinikk og oppfølging fra bydel ikke strekker til. Teamet følger opp personer i Bydel Gamle Oslo og Bydel St. Hanshaugen, og er sammensatt av ansatte fra bydel, Velferdsetaten og Lovisenberg sykehus. Behandlingen består av både kommunale tjenester og spesialisthelsetjeneste, og er en del av pakkeforløp i TSB (Tverrfaglig Spesialisert Rusbehandling). Teamet er ambulant og følger opp personer ute eller hjemme hos vedkommende. Behandlingen legger vekt på rusmestring, motivasjon, aktivitet, bedringsprosesser og tilhørighet i lokalsamfunnet.

Publisert 15. jan. 2018 10:59 - Sist endret 5. feb. 2024 14:13